18.2 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Cea mai rară balenă din lume a eșuat pe o plajă din Noua Zeelandă. Doar 6 exemplare au fost documentate până în prezent | FOTO

O balenă extrem de rară a eșuat pe o plajă din Noua Zeelandă.

Balena cu cioc a lui Travers (Mesoplodon traversii), cea mai rară specie de balenă din lume, a fost găsită eșuată pe o plajă din Otago, Noua Zeelandă. Doar șase exemplare au fost documentate vreodată, scrie IFL Science.

Aceste balene sunt de obicei destul de evazive. Ele înoată rapid și la adâncime. De asemenea, nu ejectează apa atât de proeminent, în comparație cu alte balene atunci când respiră la suprafața apei.

Doar șase exemplare de astfel de balene, inclusiv exemplarul eșuat, au fost documentate vreodată. Deși identitatea sa trebuie confirmată prin teste ADN, dacă totul decurge conform așteptărilor, acest lucru face din masculul eșuat o descoperire deosebit de semnificativă.

„Balena cu cioc a lui Travers este una dintre cele mai puțin cunoscute specii de mamifere mari ale vremurilor moderne”, a declarat Gabe Davies, directorul de operațiuni DOC Coastal Otago.

„Din anii 1800, doar șase exemplare au fost documentate în întreaga lume. Toate, cu excepția uneia, proveneau din Noua Zeelandă. Din punct de vedere științific și al conservării, acest lucru este uriaș”, a mai zis el.

Cea mai ararăă balenă din lume. eșuată în Noua Zeelandă

Până în 2010, specia fusese cunoscută doar din rămășițele scheletice găsite în Noua Zeelandă și Chile.

Primele exemplare intacte ale unei mame și ale unui pui au fost apoi descoperite în 2010. Un alt exemplar unic a fost documentat în 2017, permițând în sfârșit cercetătorilor să descrie în mod corespunzător culoarea speciei.

În timp ce mare parte din ceea ce trebuie să știm despre balena cu cioc a lui Travers este probabil să rămână un mister până când vom vedea una în viață, prospețimea acestui ultim exemplar ar putea oferi prima oportunitate de disecție, care ar putea oferi tot felul de perspective asupra biologiei acestuia.

După ce a prelevat deja probe pentru a obține confirmarea genetică a identității sale, balena a fost criogenizată. Va fi păstrată aici până când se vor lua decizii cu privire la cel mai bun mod de a se continua cercetările. Acest lucru ar putea dura ceva timp, a spus Davies, având în vedere importanța potențială a descoperirii.

spot_img
Latest news
știri