20.6 C
București
joi, 28 martie, 2024

ExxonMobil a prezis schimbările climatice încă din 1970, dar, pentru profit, „a indus în eroare cu bună știință” publicul și guvernele

ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, a prognozat cu exactitate modul în care schimbările climatice vor duce la creșterea temperaturii globale încă din anii 1970, susțin cercetătorii, potrivit BBC.

Un studiu privat al ExxonMobil a prezis modul în care arderea combustibililor fosili ar încălzi planeta, dar compania a negat acuzațiile.

„Această problemă a apărut de mai multe ori în ultimii ani și, în fiecare caz, răspunsul nostru este același: cei care vorbesc despre modul în care „Exxon a știut”, greșesc în concluziile lor”, a declarat compania pentru BBC News.

Corporațiile, inclusiv ExxonMobil, au câștigat miliarde din vânzarea de combustibili fosili care eliberează emisii despre care oamenii de știință, guvernele și ONU spun că provoacă încălzirea globală.

ExxonMobil a prognozat schimbările climatice încă din 1970

Descoperirile sugerează că predicțiile ExxonMobil au fost adesea mai precise chiar și decât ale oamenilor de știință de renume mondial de la NASA.

„Subliniază cu adevărat ipocrizia totală a conducerii ExxonMobil, care știa că propriii lor oameni de știință făceau această muncă de modelare de foarte înaltă calitate și aveau acces la acele informații privilegiate, în timp ce ne spunea celorlalți că modelele climatice sunt nebunești”, a spus Naomi Oreskes, profesor la Universitatea Harvard, pentru BBC News.

Descoperirile sunt o „fumigenă”, sugerează co-autorul Geoffrey Supran, profesor asociat de științe și politici de mediu la Universitatea din Miami.

„Analiza noastră ne permite, pentru prima dată, să cuantificăm ce știa Exxon, și anume că arderea combustibililor fosili avea să încălzească planeta cu aproximativ 0,2°C pe deceniu”, a spus el.

Ca răspuns, ExxonMobil a subliniat o hotărâre a justiției din SUA, din 2019, care a concluzionat că „angajații și directorii ExxonMobil și-au asumat să-și îndeplinească îndatoririle în cel mai cuprinzător și meticulos mod posibil”.

„ExxonMobil se angajează să facă parte din soluția la schimbările climatice și la riscurile pe care le prezintă acestea”, a spus un purtător de cuvânt.

„Previziunea lor asupra climei a fost cel puțin comparabilă ca performanță cu cea a unuia dintre cei mai influenți și bine respectați oameni de știință ai climei din istoria modernă”, a spus profesorul Supran, comparând munca ExxonMobil cu cea a lui James Hansen de la NASA, care a tras un semnal de alarmă asupra climei în 1988.

Compania a răspândit îndoieli cu privire la schimbările climatice

Profesorul Oreskes a spus că descoperirile arată că ExxonMobil „a indus în eroare cu bună știință” publicul și guvernele.

„Au avut toate aceste informații la dispoziție, dar au spus lucruri foarte, foarte diferite în public”, a explicat ea.

Investigațiile anterioare au scos la iveală documente ale companiei care sugerează că Exxon a căutat să răspândească îndoielile cu privire la știință. O lucrare internă a stabilit „poziția Exxon” pentru a „sublinia incertitudinea concluziilor științifice” cu privire la efectul de seră.

Cercetarea, publicată în revista academică Science, sugerează, de asemenea, că ExxonMobil avea estimări rezonabile pentru modul în care ar trebui reduse emisiile pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice într-o lume încălzită cu 2°C sau chiar mai mult.

De asemenea, oamenii de știință ai companiei au respins în mod corect teoria potrivit căreia o epocă glaciară urma să vină într-un moment în care alți cercetători încă dezbăteau această perspectivă.

Descoperirile se adaugă la presiunea continuă asupra companiei cu privire la ceea ce știa despre schimbările climatice.

În mai 2022, o instanță din Massachusetts, SUA a decis că ExxonMobil trebuie să fie judecată pentru acuzațiile mincinoase cu privire la schimbările climatice.

Latest news
știri