Proiect: Plaurul, instrument de gestionare durabilă a apelor și biodiversității

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României implementează, împreună cu Asociația Centrul de Cercetări Subacvatice, proiectul ”Plaurul, instrument de gestionare durabilă a apelor și biodiversității”.

Apele curate și conservarea biodiversității reprezintă două direcții de acțiune esențiale în vederea asigurării unui viitor durabil. Natura a dezvoltat un instrument propriu care ajută la decontaminarea apelor și vine în sprijinul vietăților: plaurul, o insulă plutitoare de stuf. Din cauza activității umane, plaurul natural a dispărut deja din majoritatea habitatelor acvatice, au precizat inițiatorii proiectului, pe pagina de Facebook.

De asemenea, obiectivul proiectului este construirea și plasarea a 3 insule plutitoare (plauri) pe suprafața lacurilor de la Reci, Pădureni și Racoșul de Sus, din județul Covasna, cu scopul de a sprijini epurarea și regenerarea naturală a apelor, respectiv asigurarea protecției biodiversității prin crearea de locuri de înmulțire atât pentru păsări cât și pentru animalele acvatice și subacvatice.

Plaurii sunt construiți din 48 de module interconectabile de dimensiunea 1,2m x 1,2m, folosind doar materiale biodegradabile: paleți de lemn și pânză de iută.

Cum acționează plaurul?

• Prin extragerea nutrienților (nitriți, nitrați, fosfor, amoniu) plaurul contribuie la purficarea si filtarea eficientă al apei.

• Plaurul asigură condiții optime pentru procesele biochimice care au loc pe suprafața rădăcinilor adventive.

• Datorită umbririi suprafeței apei contribuie la oprirea dezvoltării algelor. Suprafața plaurului prin distanțarea de la mal asigură o protecție mărită pentru păsări și favorizează înmulțirea lor prin cuibărit.

• Partea inferioară a plaurului asigură zonă de protecție pentru viețuitoarele subacvatice favorizând reproducerea lor.

Evenimentul de lansare va fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030

Departamentul funcționează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și este coordonat de consilierul de stat László Borbély.

România are nevoie de o schimbare a paradigmei prezente de dezvoltare pentru a face față provocărilor secolului XXI. Trăim o perioadă marcată de  procesul de globalizare, de accentuare a inegalităților și de agravare a problemelor de mediu. Dezvoltarea durabilă este soluția”, se arată pe pagina oficială a departamentului.