Pentru prima dată, inteligența artificială (AI) a căutat, detectat, confirmat, clasificat și a anunțat o supernovă. Mai mult, totul a fost realizat fără ajutor uman, conform Science Alert.
O echipă internațională de oameni de știință a dezvoltat un nou instrument AI numit Bright Transient Survey Bot (BTSbot). Ei au folosit peste 1,4 milioane de imagini din 16.000 de surse pentru a-i antrena algoritmul de învățare automată.
Universitatea Northwestern raportează că noul sistem permite automatizarea întregului proces de descoperire a exploziei stelelor. De asemenea, pe lângă faptul că elimină eroarea umană, crește dramatic viteza.
„În cele din urmă, eliminarea oamenilor din buclă oferă mai mult timp echipei de cercetare pentru a-și analiza observațiile și a dezvolta noi ipoteze pentru a explica originea exploziilor cosmice pe care le observăm”, a spus astronomul Adam Miller, unul dintre cercetătorii principali în dezvoltare.
„Acest lucru eficientizează în mod semnificativ studiile mari ale supernovelor”, a adăugat Nabeel Rehemtulla de la Northwestern. Acesta este astronom și a condus dezvoltarea împreună cu Miller, „ajutându-ne să înțelegem mai bine ciclurile de viață ale stelelor și originea elementelor create de supernove, cum ar fi carbonul, fierul și aurul”.
BTSbot a detectat supernova nou descoperită numită SN2023tyk în datele de la Zwicky Transient Facility (ZTF). Aceasta este o cameră robotică din California care scanează cerul nordic la fiecare două zile.
Prima supernovă descoperită de inteligența artificială
Pentru a pune ritmul în perspectivă, ZTF a fotografiat explozia cosmică de pe cerul nopții pe 3 octombrie, iar BTSbot a găsit supernova în datele ZTF pe 5 octombrie. După ce a comunicat cu alte instrumente robotice, BTSbot a reușit să confirme descoperirea și să clasifice evenimentul ca o supernovă de tip Ia, publicând raportul pe 7 octombrie.
„ZTF a funcționat în ultimii șase ani și, în acest timp, eu și alții am petrecut mai mult de 2.000 de ore inspectând vizual candidații și determinând pe care să-i observăm prin spectroscopie”, a spus astronomul Christoffer Fremling de la Institutul de Tehnologie din California ( Caltech).
„Adăugarea BTSbot va elimina nevoia de a petrece timp inspectând acești candidați”, a adăugat el.
Deși supernovele sunt evenimente luminoase și energice, ele nu sunt atât de comune sau ușor de observat. Metodele tradiționale de detectare se bazează pe astronomi pentru a inspecta vizual volume mari de date de la telescoape robotizate. Acestea scanează continuu cerul nopții pentru noi surse de lumină.
BTSbot a cerut automat unui alt instrument robotizat numit Spectral Energy Distribution Machine (SEDM) să efectueze observații extinse ale potențialei supernove. Apoi, SEDM l-a trimis la Caltech’s SNIascore (dezvoltat de Fremling) pentru a clasifica supernova.
Supernovele de tip Ia sunt deosebit de importante pentru astronomi, deoarece pot fi folosite pentru a măsura expansiunea Universului.