4.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Timpul petrecut în spațiile verzi scade consumul de medicamente

Petrecerea timpului în spațiile verzi, cum ar fi parcuri și grădini, ar putea ajuta la reducerea consumului de medicamente eliberate pe bază de rețetă, potrivit unui nou studiu din Finlanda, informează Science Alert.

Cercetătorii de la Institutul pentru Sănătate și Bunăstare din cadrul Universității Tampere din Finlanda și Universitatea din Finlanda de Est au folosit date de la aproximativ 6.000 de rezidenți din Helsinki care luau medicamente pentru afecțiuni precum anxietatea, insomnia, depresia, hipertensiunea arterială și astmul ca să-și îmbunătățească starea de sănătate.

„Se crede că expunerea la mediile naturale este benefică pentru sănătatea umană, dar dovezile nu sunt suficiente”, au scris cercetătorii.

Timpul petrecut în spațiile verzi reduce consumul de medicamente

Participanții la studiu au fost chestionați cu privire la medicamentele pe care le iau și cu privire la câte spații „verzi și albastre” (medii naturale de pe uscat și în apropierea lacurilor, râurilor și oceanelor) puteau vedea de acasă, cât de des le vedeau de acasă și cât de des au petrecut timp sau au făcut exerciții acolo.

Potrivit studiului, 3-4 vizite pe săptămână au fost asociate cu șanse mai mici cu 33% de a utiliza medicamente pentru sănătatea mintală, 26% șanse mai mici de a utiliza medicamente pentru tensiunea arterială și, de asemenea, șanse mai mici de a utiliza medicamente pentru astm.

Șansele scad cu 22%, 41% și, respectiv, 24% în cazul în care oamenii efectuează cel puțin cinci vizite pe săptămână în spațiile verzi.

„Această constatare este în concordanță cu dovezile care subliniază importanța utilizării spațiului verde în relație cu sănătatea mintală și sugerează că același lucru este valabil și pentru alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi astmul și hipertensiunea arterială”, susțin cercetătorii.

Planificarea urbană, rol important în disponibilitatea spațiilor verzi

Datele studiului nu sunt suficiente pentru a demonstra o relație cauză-efect, dar merită luat în considerare faptul că cei cu o sănătate mai bună au mai multe oportunități și motivație de a ieși afară.

În plus, studiul demonstrează că a sta și a contempla natura nu are chiar același efect cu a ieși și a petrece timp în natură.

În ceea ce privește noua cercetare, este important de spus că planificarea urbană joacă un rol important în modul în care spațiile verzi sunt disponibile pentru oameni astfel încât aceștia să poată ieși pentru a petrece timp în natură.

„Multarea dovezilor științifice care susțin beneficiile pentru sănătate ale expunerii naturii este probabil să crească oferta de spații verzi de înaltă calitate în mediile urbane și să promoveze utilizarea lor activă.

Acesta ar putea fi o modalitate de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea în orașe”, scriu cercetătorii.

Citește și: Spațiile verzi din oraș influențează starea de bine și optimismul

spot_img
Latest news
știri