21.5 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

Pericolul din bucătărie. Acest obiect generează mii de bucăți de plastic pe care le poți ingera

Curățirea tocătoarelor de bucătărie este o problemă de siguranță alimentară dezbătută îndelung. Atât lemnul, cât și plasticul – cele mai comune materiale pentru tocătoare – pot adăposti cu ușurință bacterii. Noile cercetări arată că utilizarea tocătoarelor din plastic poate elibera microplastice, potrivit Yahoo Life.

Un studiu din 2023 publicat în revista Environmental Science & Technology a constatat că utilizarea unui tocător din plastic poate genera între 1.536 și 7.680 de bucăți mici de plastic. Acestea pot ajunge pe cuțit și în mâncare. Microplasticele sunt ușor de ingerat datorită dimensiunii lor microscopice. Majoritatea cercetărilor arată că se pot acumula în corpul uman.

„Microplasticele sunt, într-adevăr, peste tot”, spune Mark Jones, chimist industrial pensionat și consultant în chimie cu expertiză în microplastice. Pe lângă tocătoare, microplasticul provine din sticle de apă de unică folosință, îmbrăcăminte, anvelope, vopsea etc, adaugă el.

Cât de dăunătoare sunt tocătoarele de plastic în bucătărie

Tocătoarele din plastic sunt doar una dintre multele moduri în care oamenii sunt expuși la microplastice. Cu toții avem deja mii de particule microplastice în interiorul nostru. Cu toate acestea, nu există încă dovezi concludente cu privire la efectele lor pe termen lung asupra sănătății la oameni.

„Abia începem să analizăm impactul asupra sănătății umane”, explică Tasha Stoiber, cercetător la Environmental Working Group.

Numeroase cercetări demonstrează că microplastele sunt dăunătoare mediului și animalelor. Studiile pe animale, de exemplu, au legat microplasticele de un potențial stres oxidativ (daune la nivel celular), daune ale reproducerii și perturbări endocrine (interferând cu hormonii organismului).

spot_img
Latest news
știri