4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Industria apei îmbuteliate înflorește la fel și poluarea cu sticle de plastic.

Poluare cu sticle de plastic provenite de la apa îmbuteliată atinge cote alarmante.

Peste 1 milion de sticle de apă sunt vândute în fiecare minut în întreaga lume, iar industria nu dă semne de încetinire, potrivit unui nou raport. Vânzările globale de apă îmbuteliată sunt de așteptat să se dubleze până în 2030. Dar succesul enorm al industriei la nivel mondial are un cost imens de mediu, climat și social, potrivit raportului publicat joi de Institutul Universitar al Națiunilor Unite pentru apă, mediu și sănătate, care analizează impactul global al industriei. Apa subterană extrasă pentru a ajuta la umplerea miliardelor de sticle de plastic pe an reprezintă o potențială amenințare pentru resursele de apă potabilă. De asemenea se alimentează și criza mondială a poluării cu plastic, potrivit unui raport citat de CNN. Cercetătorii au analizat date din 109 țări și au descoperit că industria apei îmbuteliate a înregistrat o creștere de 73% a vânzărilor din 2010 până în 2020, făcând-o una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere din lume.

Apa îmbuteliată promovată ca produs de lux

În 2021, vânzările globale de apă îmbuteliată au ajuns la 350 de miliarde de litri și au fost evaluate la aproximativ 270 de miliarde de dolari, o cifră estimată să urce la 500 de miliarde de dolari până în 2030. Apa îmbuteliată este populară în întreaga lume, SUA, China și Indonezia fiind cei mai mari consumatori. Țările din Sudul Global reprezintă împreună aproximativ 60% din piață. Există motivații semnificativ diferite pentru a bea apă îmbuteliată, în funcție de regiuni, potrivit raportului. În țările mai bogate, unde apa curată de la robinet tinde să fie disponibilă pe scară largă, apa îmbuteliată este adesea văzută ca o achiziție „de lux”, considerată mai sănătoasă și mai gustoasă decât apa de la robinet, notează raportul. „Această percepție este alimentată de corporațiile care promovează apa îmbuteliată ca un produs pur”, a declarat pentru CNN Zeineb Bouhlel, autorul principal al raportului și cercetător la Institutul pentru Apă, Mediu și Sănătate al Universității ONU. Cea mai mare sursă de epuizare a apelor subterane este agricultura, care folosește apa pentru irigații.

dacă industria plasticului ar fi o țară, ar fi al cincelea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră

Dar volumele luate de industria apei îmbuteliate pot adăuga o presiune suplimentară unei surse de apă care se epuizează deja. Peste 2 miliarde de oameni la nivel global se bazează pe apa subterană pentru nevoile lor de băut, potrivit raportului. „Deși astfel de retrageri sunt mici în termeni absoluți, impactul local asupra resurselor de apă poate fi semnificativ”, se arată în raport. Pe de altă parte industria apei îmbuteliate a generat aproximativ 600 de miliarde de sticle și recipiente de plastic în 2021, potrivit raportului. Acest lucru a dus la aproximativ 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic – dintre care majoritatea nu sunt reciclate și ajung la gropile de gunoi. Grămada de deșeuri este atât de uriașă încât ar fi suficient pentru a umple o linie de camioane de 40 de tone care se întinde de la New York la Bangkok în fiecare an, potrivit raportului. Dacă industria materialelor plastice ar fi o țară, ar fi al cincilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, potrivit unui raport separat din 2021. Potrivit raportului, aproximativ 85% dintre sticlele de apă din plastic, care se pot degrada până la 1.000 de ani, ajung ca deșeuri. Ele ajung, de asemenea, în ocean, adăugându-se la un vârtej vast de deșeuri de plastic care reprezintă o amenințare gravă pentru viața marină.

spot_img
Latest news
știri