12.1 C
București
joi, 9 ianuarie, 2025

Șase primării din Dolj, amendate de comisarii Gărzii de Mediu

Amenzi totale de 115.000 de lei

Garda de Mediu din Dolj a întreprins, în săptămâna 13-17 martie, controale la zece primării din Județul Dolj. Acestea au fost dispuse încă de anul trecut, conform comunicatului postat pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu. Comisarii de mediu aflați în control în zonă, în 2022, descoperiseră o situație dezastruoasă. Astfel, ample suprafețe de teren erau pur și simplu sufocate de cantități mari de deșeuri de diverse tipuri. Anul acesta, șase primării din Dolj au fost sancționate corespunzător, după ce nu au luat măsurile necesare pentru a salubriza zonele respective.

Șase primării din Dolj au ignorat avertizările anterioare ale comisarilor. Avuseseră la dispoziție UN AN să salubrizeze zonele-problemă

Dintre cele zece primării controlate în această săptămână, comisarii Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Dolj au descoperit nereguli în nu mai puțin de șase dintre ele. Edilii doljeni avuseseră la dispoziție un an pentru a își îndeplini obligațiile. Mai mare dezamăgirea să se descopere că aceștia nu o făcuseră. Zonele respective, au descoperit comisarii, nu fuseseră salubrizate

Băilești, Scăești, Pielești și Bârca – terenuri asupra cărora tronează munți de gunoaie și moloz

Comisarii sunt timizi în a da în vileag numele  primăriilor sancționate, ale căror edili  nu își respectă responsabilitățile asumate în calitate de aleși. Fotografiile postate de aceștia fac, totuși, mai mult decât să ilustreze magnitudinea dezastrului ecologic descoperit la locul faptei. Ele ne ajută să identificăm și patru dintre localitățile afectate de neglijența primarilor responsabili.

Băilești, deșeuri pe un teren cu iz de sit arheologic

La Băilești, molozul acoperă cantități enorme de teren. Scena pare desprinsă dintr-un teatru de război. Judecând după compactarea pămîntului din jurul unor deșeuri, un observator ar putea fi scuzat dacă ar crede că aici se află rămășițele unui sit arheologic futurist. Primaria Băilești ar putea, chiar, să își recupereze banii strecurați, acum, în visteria Ministerului Mediului vânzând bilete turiștilor neinformați. Asta, văzând că ei nu au putut fi folosiți în scopul ecologizării terenului în cauză.

Foto: Garda de Mediu

Scăești, posibilă viitoare stațiune de schi?!

Ah, Scăești! Ei bine, aici, edilii par a lucra din greu la a încuraja turismul alpin în zonă. Fără doar și poate, aceștia au ascultat de sfaturile realist plasate ale Președintelui Iohannis. Cu toții ar trebui să fim mai deschiși spre schi! Atunci, cu ce ar fi mai prejos localnicii din Scăești?! Și, pentru asta, au nevoie, păi, de un munte. Unul de gunoi, ar cădea chiar bine, par a gândi autoritățile locale! Unde să îți probezi mai bine schiurile, decât pe o astfel de combinație de deșeuri cu moloz?! Cine știe, viitoare stațiune de schi Scăești ar putea fi, chiar, inagurată de cel de la care par a se fi inspirat edilii.

Foto: Garda de Mediu

Focarul de infecție de la Pielești

Aici, situația pare a ilustra o descărcare organizată de deșeuri menajare. Gunoi depozitat relativ compact, care ar fi putut fi îndepărtat destul de repede. Imaginea ilustrează o situație cu un potențial infecțios mai mult decât îngrijorător. Comicul ar fi de prost gust. Ramânem doar cu tragedia.

Foto: Garda de Mediu

Bârca. Unde gunoiul e una cu natura

Pe strada Burebista, din Bârca, pare a se fi încercat o acoperire parțiale a deșeurilor. Ori asta, ori unele dintre ele sunt acolo de atât de mult timp, încât au devenit parte din peisaj. Deși situația pare a fi fost ignorată de mult timp, ea nu pare greu de gestionat, cu ajutorul unor mâini harnice.

Foto: Garda de Mediu

Amenzi care ar fi putu acoperi o parte a costurilor cu salubrizarea

Cele șase primării au fost sancționate conform legii. Amenzile totale împărțite de comisari au fost de 115.000 de lei, se arată în aceeași sursă. Conform acesteia, ”în urma acestor controale desfășurate în această săptămână, comisarii Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Dolj au constatat ca șase dintre primării nu și-au îndeplinit obligațiile privind salubrizarea zonelor respective, drept pentru care comisarii GNM-CJ Dolj au aplicat legea specifică gestionării deșeurilor și au sancționat UAT-urile, dar și pe unii primari cu amenzi în valoare  totală de 115.000 lei.”  

Garda de Mediu: „pasivitatea gestionării deșeurilor, o problemă majoră

Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj atrag atenția la problema prezentată de administrarea defectuoasă a deșeurilor. Lipsa de acțiune vremelnică, spun ei, nu face altceva decît să amplifice problema. Asta, precum și descoperirea unor practici ilegale intenționate, vor atrage sancțiuni draconice, atrag atenția comisarii.  

„Atenționăm de fiecare dată, atât cu ocazia acțiunilor în teren, dar și cu prilejul acțiunilor de voluntariat și tragem semnale de alarmă față de pasivitatea gestionării deșeurilor, o problemă majoră, care prin neluarea măsurilor la timp, se poate agrava. În aceste cazuri, sancțiunile sunt mult mai drastice, cu atât mai mult dacă vorbim de fapte realizate cu intenție, de abandonări, îngropări sau incendieri de deșeuri, aspecte prevăzute și sancționate de legislația de mediu în vigoare,” concluzionează aceștia.

spot_img
Latest news
știri