8.6 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Oltenia de sub Munte nu a devenit Geoparc UNESCO, deși a îndeplinit toate criteriile. Alex Găvan: Cei care ar fi trebuit să îmbrățișeze cu recunoștință inițiativa lui Florin Stoican și a asociației Kogayon au fost chiar cei care au îngropat-o

Oltenia de sub Munte nu a devenit geoparc UNESCO, din cauza faptului că primăria Horezu a ales să se retragă din proiect.

Potrivit Asociației Kogayon, candidatura regiunii Oltenia de sub Munte pentru obținerea statutului de Geoparc UNESCO a fost suspendată. Motivul: Primăria din Horezu, una dintre localitățile zonei, a decis că nu vrea să facă parte din proiect, scrie Romania-Insider.

Regiunea se afla deja într-un stadiu avansat al procesului. Doi experți UNESCO au vizitat zona săptămâna trecută pentru o misiune pe teren de evaluare a candidatului.

În cadrul misiunii internaționale de evaluare, Asociația Kogayon a organizat o întâlnire, pe 9 iulie, cu partenerii aspirantului Geoparc UNESCO Oltenia de sub Munte. La eveniment au participat și autoritățile locale, inclusiv delegați ai primăriilor Horezu, Costești și Vaideeni.

În cadrul întrevederii, reprezentanții companiei naționale de sare Salrom au dorit să clarifice cadrul legal al geoparcurilor astfel încât să nu existe confuzii cu privire la restricțiile care pot afecta dezvoltarea activității lor economice principale. Pe de altă parte, antreprenorii locali au evidențiat valoarea adăugată pe care proiectul Geoparc UNESCO a adus-o deja în Oltenia de Sub Munte. De asemenea, membrii societății civile au reamintit importanța activităților deja desfășurate prin proiect, a precizat organizația nonprofit.

Totuși, întregul proces a trebuit să fie suspendat după ce delegații primăriei din Horezu au prezentat o hotărâre a consiliului local adoptată în cadrul unei ședințe din martie, care spunea că „pașii întreprinși de Asociația Kogayon pentru înființarea unui geoparc pe teritoriul UAT Horezu sunt respinși”.

„Asociația Kogayon nu a fost chemată la întâlnire și nu a primit solicitări de clarificări cu privire la proiectul Geoparcului. De asemenea, nu a fost informată despre această decizie până la ședința din 9 iulie”, se arată în comunicat.

Oltenia de sub Munte nu a devenit Geoparc UNESCO. Alex Găvan, reacție dură

Conservaționistul Alex Găvan a reacționat, pe Facebook, după anunțul Asociației Kogayon. El a comparat situație aspirantului GEOPARC cu cea din filmul California Dreamin’ al lui Cristian Nemescu.

„Desemnarea Olteniei de sub munte drept geoparc UNESCO ar fi însemnat un pas uriaș și concret pentru dezvoltarea socio-economică durabilă a zonei. Însă nu s-a întâmplat.

Faptul că, după o muncă imensă pe parcursul a cinci ani și în urma căreia s-au îndeplinit toate cele 101 criterii de evaluare, perioadă în care proiectul a atras susținere de peste tot dar a fost blocat de autoritățile locale din zonă care au și determinat retragerea candidaturii, mă face să mă gândesc, cu tristețe, la filmul California Dreamin’ al lui Cristian Nemescu. În acel film, un șef de gară dintr-o localitate din mijlocul pustiei oprește un tren NATO, doar pentru că putea.

Așa s-a întâmplat și aici. Cei care ar fi trebuit să îmbrățișeze cu recunoștință inițiativa lui Florin Stoican și a asociației Kogayon au fost chiar cei care au îngropat-o.

Dar am credință că nu pentru multă vreme. Noi, cei care ne dorim binele cel mai înalt al acestei zone vom răzbi, în final. Noi facem ceea ce facem mânați de iubire. Iar acest Geoparc este manifestarea în concret a acestei iubiri“, a scris Alex Găvan.

spot_img
Latest news
știri