16.8 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Lupta împotriva încălzirii globale este vitală și va fi extrem de costisitoare

Cel mai înalt oficial spațial al Europei, Josef Ashbacher, i-a îndemnat pe politicieni să nu abandoneze combaterea schimbărilor climatice. El a spus că valurile record de căldură și incendiile de vegetație oferă dovezi „cu adevărat alarmante” ale ritmului încălzirii globale.

„Este clar că schimbările climatice sunt foarte vizibile și provoacă într-adevăr schimbări enorme asupra planetei noastre”. A spus pentru Reuters Josef Aschbacher, director general al Agenției Spațiale Europene și un expert important în observarea mediului. Grecia, Italia, Spania și cel mai recent Portugalia s-au confruntat cu temperaturi record și incendii de vegetație în această vară. „Acest lucru este cu adevărat alarmant”, a spus Aschbacher. „Confirmă doar că schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare pentru planeta noastră. Pentru omenire și va rămâne așa în următoarele decenii. Și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a atenua efectele”. Oamenii de știință spun că schimbările climatice fac valurile de căldură mai frecvente, intense. Și mai probabil să se întâmple de-a lungul anotimpurilor, nu doar în ceea ce erau considerate luni de vară. Ashbacher a spus că pe termen lung costurile ar putea fi mult mai mari. Dacă guvernele nu răspund la dovezi evidente, inclusiv măsurători prin satelit, cu privire la recenta urgență termică din sudul Europei.

Ashbacher cere acțiune imediată

„A acționa acum este mult mai ieftin decât a aștepta ani de zile și apoi a repara pagubele cauzate”. A spus el. „Deci, da, clopotele de alarmă ar trebui să sune în continuare foarte tare. Și este cu siguranță îngrijorător dacă semnalele nu se aud în politică așa cum ar trebui să fie auzite, pentru a salva cu adevărat planeta noastră”. El nu a evidențiat anumiți politicieni sau state. Programul Copernicus al ESA implică șase familii de sateliți Sentinel proiectați să citească „semnele vitale” ale planetei. De la dioxid de carbon până la înălțimea valurilor sau temperaturile terestre și oceanice. Planurile pentru alte șase misiuni de „Extindere sentinelei” începând din 2026 sunt în flux. Din cauza unui deficit de finanțare de 721 de milioane de euro (787,84 milioane de dolari). Acesta rezultă în principal din pierderea parțială a contribuțiilor Marii Britanii după ieșirea sa din Uniunea Europeană. Departamentul pentru Știință, Inovare și Tehnologie al Marii Britanii nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Latest news
știri