18.3 C
București
joi, 2 mai, 2024

Comitetul internațional de schimbare climatică publică un raport legat de încălzirea globală, emisiile de carbon, topirea ghețarilor și temperaturi extreme

Nicio măsură care ar putea fi luată de acum nu va putea să schimbe cursul încălzirii globale.

Comitetul Internațional pentru Schimbare Climatică care se află sub egida ONU atrage atenția asupra faptului că s-a ajuns într-un punct din care nu ne mai puteam întoarce legat de încălzirea globală. În raportul publicat în 2021 referitor la emisiile gazelor cu efect de seră, instituția preciează că probabil până în 2030 se va depăși pragul de 1.5 grade și se va ajunge la 2.0 grade. Acest lucru în contextul în care se vor reduce drastic emisiile de carbon la nivel global, iar până în 2050 se estimează că vor fi reduse la zero.

Sisteme naturale pe cale de dispariție

Chiar și în acest context, sunt foarte multe sisteme naturale și umane care sunt pe cale de extincție din această cauza.” Practic trăim un deceniu în care se va decide soarta omenirii care se află sub semnul încălzirii climatice. Deși ȋn ultimul raport IPCC este atrasă atenția asupra apropierii nivelului ȋncălzirii globale de pragul de 1.5oC, peste care sunt atinse puncte critice, după părerea mea avansul schimbării climatice este subestimat, după cum argumentez ȋn continuare. Restul de multe persoane ȋncă au impresia că problema schimbării climatice este una cu care societatea umană se va confrunta ȋn viitor. Ȋn fapt, numărul și amplitudinea ȋn creștere a evenimentelor extreme meteorologice si climatice ȋntregistrate ȋn ultimii ani indică faptul că avansul aceasteia este mai mare decât a fost estimat.

Modelele subestimează modalitatea în care evoluează schimbările climatice

De exemplu, ȋn ultima parte a lunii Iunie 2021, ȋn nord-vestul SUA și ȋn vestul Canadei s-a manifestat o undă de căldura pentru care a fost ȋnregistrată o temperatură de 49.5oC!. O valoare atât de mare nu a fost anticipată de nici un model cu ajutorul cărora se realizează, prin simulări pe calculator, proiecții climatice. Acest exemplu indică faptul ca modelele subestimează stadiul actual al manifestării schimbarii climatice și că aceasta este deja ȋn desfășurare”, a spus Mihai Dima, profesor la facultatea de fizică a Universității din București, legat de acest raport. El mai explică faptul că s-ar putea face o inversare a procesului prin reducerea emisiilor de gaze și prin dezvoltarea unor tehnlogii prin care acestea să fie eliminate din atmosferă. Profesorul mai spune că și în cel mai optimist scenariu lucrurile sunt deja scăpate de sub control, pentru că multe puncte critice vor fi depășite.

Latest news
știri