12.8 C
București
joi, 2 mai, 2024

Inteligența artificială prezintă unele potențiale riscuri asupra sănătății a milioane de oameni, avertizează experții

Un articol al BMJ Global Health, un jurnal online de sănătate publică, cere oprirea „dezvoltării inteligenței generale artificiale cu auto-îmbunătățire” când aceasta va fi regulată

Inteligența artificială ar putea afecta sănătatea a milioane de oameni și ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru umanitate, se arată într-o analiză citatată de The Guardian.

Analiza a fost publicată în BMJ Global Health, un jurnal online de sănătate publică. Autorii săi., medici și experți în domeniu, au venit cu o serie de sugestii cu privire la acest fapt. Ei recomandă oprirea dezvoltării inteligenței generale artificiale care se poate auto-îmbunătăți, până când aceasta va fi reglementată.

Inteligența artificială – avantaje versus riscuri

Inteligența artificială are potențialul de a revoluționa asistența medicală. Aceasta poate îmbunătăți diagnosticarea bolilor și găsi modalități mai bune de tratare a pacienților. De asemenea, ea poate facilita accesul la servicii de sănătatea mai multor oameni.

Dezvoltarea inteligenței artificiale are, însă, și potențialul de a produce efecte negative asupra sănătății, scriu profesioniști din domeniul sănătății din Marea Britanie, SUA, Australia, Costa Rica și Malaezia, în jurnalul BMJ Global Health.

Foto: Unsplash

Riscurile asociate cu medicina și asistența medicală „includ potențialul ca erori făcute de inteligența artificială să cauzeze prejudicii pacienților, probleme cu confidențialitatea și securitatea datelor și utilizarea inteligenței artificiale în moduri care vor agrava inegalitățile sociale și de sănătate”, precizează aceștia.

Specialiștii își ilustrează temerile cu ajutorul unui exemplu de astfel de incident. Cu ceva timp în urmă, un pulsoximetru condus de AI a supraestimat nivelul de oxigen din sânge la pacienții cu pielea mai închisă la culoare. Această eroare a dus la subtratarea hipoxiei lor.

Ei lansează un avertisment și în privința amenințărilor globale mai ample din partea inteligenței artificiale, la adresa sănătății umane și, chiar a existenței umane

Inteligența artificială ar putea dăuna sănătății a milioane de oameni prin intermediul unor determinanți sociali ai sănătății, susțin autorii analizei. Printre acestea, se numără controlul și manipularea oamenilor, utilizarea armelor autonome letale și efectele șomajului în masă asupra sănătății mintale, în cazul în care sistemele bazate pe inteligența artificială înlocuiesc un număr mare de lucrători.

„În combinație cu capacitatea care se îmbunătățește rapid de a distorsiona sau denatura realitatea cu falsuri profunde, sistemele de informații bazate pe inteligența artificială pot submina și mai mult democrația, provocând o defecțiune generală a încrederii sau provocând diviziunea și conflictele sociale, cu impactul asupra sănătății publice care rezultă”, scriu ei.

Foto: Unsplash

Șomajul ar putea afecta grav sănătatea mentală a populației, la nivel global

Pierderea locurilor de muncă care va însoți implementarea pe scară largă a tehnologiei AI, cu estimări variind de la zeci la sute de milioane în următorul deceniu, prezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății publice, la nivel global, se arată în raport.

„Deși ar exista multe beneficii din încheierea muncii care este repetitivă, periculoasă și neplăcută, știm deja că șomajul este puternic asociat cu rezultate și comportamente negative asupra sănătății”, spune grupul.

„În plus, nu știm cum va răspunde societatea din punct de vedere psihologic și emoțional la o lume în care munca este indisponibilă sau inutilă și nici nu ne gândim prea mult la politicile și strategiile care ar fi necesare pentru a rupe asocierea dintre șomaj și sănătatea proastă”, adaugă acesta.

Specialiștii se mai referă la amenințarea reprezentată de inteligența artificială care are capacitatea de a se auto-îmbunătăți

Teoretic, aceasta ar putea învăța și îndeplini întreaga gamă de sarcini umane. Ei sugerează că impactul acesteia poate fi devastator. 

„Acum căutăm să creăm mașini care sunt mult mai inteligente și mai puternice decât noi înșine. Potențialul ca astfel de mașini să aplice această inteligență și putere, în mod deliberat sau nu și în moduri care ar putea dăuna sau subjuga oamenii, este real și trebuie luat în considerare.

„Odată cu creșterea exponențială a cercetării și dezvoltării AI, fereastra de oportunitate de a evita daune grave și potențial existențiale se închide.

„Este necesară o reglementare eficientă a dezvoltării și utilizării inteligenței artificiale pentru a evita răul”, avertizează aceștia. „Până când o astfel de reglementare este în vigoare, ar trebui instituit un moratoriu asupra dezvoltării inteligenței generale artificiale cu auto-îmbunătățire.”

Sursă – Unsplash

Separat, în Marea Britanie, o coaliție de experți în sănătate, verificatori independenți de fapte și organizații de caritate medicale au cerut guvernului să modifice viitoarea lege de securitate online, pentru a lua măsuri împotriva dezinformării în materie de sănătate

„Un mod cheie prin care putem proteja viitorul sistemului nostru de asistență medicală este să ne asigurăm că companiile de internet au politici clare cu privire la modul în care identifică informațiile greșite dăunătoare asupra sănătății care apar pe platformele lor, precum și abordări consecvente în tratarea acesteia”, a scris grupul de specialiști britanici într-o scrisoare deschisă către Chloe Smith, secretarul de stat britanic pentru știință, inovare și tehnologie.

„Acest lucru va oferi utilizatorilor protecție sporită împotriva vătămării și va îmbunătăți mediul informațional și încrederea în instituțiile publice,” concluzionează ei. 

Scrisoarea a fost semnată de instituții precum British Heart Foundation („Fundația Britanică a Inimii”), Royal College of GPs („Colegiul Regal al Medicilor de Familie”) și Full Fact (agenție independentă care verifică validitatea datelor). Ele solicită ca guvernul Regatului Unit să adauge o nouă obligație legală în proiectul de lege. Rețelele sociale, spun ei, ar trebui să adauge noi reguli la termenii serviciului lor. Acestea ar fi menite să administreze modul în care rețelele de socializare moderează dezinformarea bazată pe sănătate.

Will Moy, directorul executiv al Full Fact, a declarat: „Fără acest amendament, legea privind siguranța online va fi inutilă în fața dezinformării dăunătoare pentru sănătate”.

Latest news
știri