Vinovați pentru indiferența în fața poluării: președintele, ministrul Mediului și mai mulți parlamentari

Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Un tribunal din Jakarta l-a declarat pe preşedintele indonezian Joko Widodo vinovat de neglijenţă în faţa poluării. Capitala arhipelagului din sud-estul Asiei este din ce în ce mai afectată, locuitorii respirând un aer sufocant.

Decizia reprezintă o victorie simbolică pentru apărătorii mediului. Alături de președintele de stat, clasa politică rămâne la fel de indiferentă în fața problemelor de mediu

În urmă cu doi ani, un grup de 32 de reclamanţi a lansat acţiunea împotriva şefului de stat. Cu toate acestea, nu s-au oprit doar la președinte. În cadrul acțiunii, au fost vizați guvernatorul Jakartei, ministrul Mediului, ministrul Sănătăţii şi ministrul de Interne. În plus, au fost găsiți responsabili mai mulți consilieri locali.

Cinci dintre cei şapte acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea legii”, a afirmat judecătorul principal al instanţei din districtul central al Jakartei.

Tribunalul i-a somat pe vinovați să ia măsuri mai stricte pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în capitală. De asemenea, aceștia trebuie să controleze aplicarea acestor norme.

Jakarta, o aglomerare urbană care găzduieşte 30 de milioane din cei circa 276 de milioane de locuitori ai Indoneziei. Este unul din cele mai poluate oraşe din lume. Experţii au avertizat împotriva efectelor devastatoare pe care le are calitatea necorespunzătoare a aerului asupra sănătăţii, în special în cazul copiilor”, precizează AFP.

Ambuteiaje, deșeuri arse necorespunzător și o multitudine de centrale pe cărbune

Conform Radio Eco Natura, poluarea din Jakarta este rezultatul emisiilor de la vehiculele din oraş, unde se creează ambuteiaje record, ale centralelor pe cărbune care înconjoară capitala, dar şi o consecinţă a obiceiului multora dintre localnici de a arde deşeurile.

Din anii 2000, nivelul de poluare din Indonezia este de trei-patru ori mai mare decât recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Problemele de mediu nerezolvate vor duce la multiple afecțiuni de sănătate. Prin urmare, locuitorii din Jakarta riscă să piardă în medie 5,5 ani din viaţă din cauza poluării, conform unui studiu realizat de Air Quality Life Index, de la Universitatea din Chicago.