2.6 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Emisiile globale de dioxid de carbon, un nou maxim în 2023, avertizează cercetătorii

În ciuda tuturor limitărilor, emisiile globale de dioxid de carbon vor atinge probabil un nou maxim în acest an.

Emisiile globale de dioxid de carbon sunt de așteptat să crească cu aproximativ 1% în acest an. Astfel se va atinge un nou maxim istoric, a declarat un specialist în climă, conform Science Alert.

Oamenii de știință spun că poluarea cu carbon va trebui redusă aproape la jumătate în acest deceniu. Acest lucru e necesar pentru a limita încălzirea globală și a evita efectele catastrofale asupra climei.

Emisiile globale de CO2 ar trebui să scadă cu aproximativ 5% în acest an, a declarat Glen Peters. El este director de cercetare la institutul de cercetare climatică CICERO din Norvegia.

„Ar fi foarte puțin probabil ca emisiile să scadă în 2023”, a spus el pentru AFP.

Cifrele preliminare arată cât de dificilă va fi reducerea emisiilor pentru a îndeplini obiectivul Acordului de la Paris. Acesta presupune limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Încălzirea peste acest prag riscă să declanșeze puncte de răsturnare periculoase în sistemul climatic, avertizează cercetătorii.

Emisiile globale de dioxid de carbon continuă să crească

Analiza finală va fi publicată în decembrie, în timp ce liderii mondiali se întâlnesc în Emiratele Arabe Unite pentru a discuta despre schimbările climatice. Dezbaterile urmează să fie dominate de luptele internaționale cu privire la viitorul combustibililor fosili.

La începutul acestui an, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a declarat că, pentru prima dată, cererea mondială de petrol, gaze și cărbune va atinge vârful în acest deceniu din cauza creșterii „spectaculoase” a tehnologiilor energetice mai curate și a mașinilor electrice.

Dar organismul de pază energetică a avertizat, de asemenea, asupra impactului negativ al investițiilor sporite în combustibili fosili și al „emisiilor încăpățânat de mari” în timpul redresării economice post-pandemie și al crizei energetice determinate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Peters a spus că energia curată ar trebui să înceapă să înlocuiască cererea de combustibili fosili.

„Acest lucru nu pare să se întâmple încă într-un mod semnificativ, ceea ce este dezamăgitor”, a spus el.

spot_img
Latest news
știri