2.6 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

El Niño va intensifica schimbările climatice și va aduce noi recorduri în 2024

Este posibil ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată.

El Niño ar putea aduce alte recorduri în anul 2024. Temperaturile globale sunt pe cale să continue să crească din cauza creșterii emisiilor și a impactului fenomenului meteorologic. El Niño va atinge apogeul în timpul iernii și va împinge temperaturile globale către noi limite, conform Agenției Andalou.

„Anul acesta a fost extraordinar. Am avut cel mai cald iulie înregistrat vreodată. Fiecare lună de atunci – august, septembrie, octombrie și noiembrie – am înreigstrat noi recorduri. Este pur și simplu fără precedent”, a declarat pentru Anadolu Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice la Centrul European pentru Prognozele Meteo pe Interval Mediu.

„Suntem complet pe un teritoriu neexplorat. Apa oceanelor este la o temperatură record. Nu am văzut astfel de temperaturi în înregistrările noastre de observație care au început în anii 1940. După toate probabilitățile, nu am văzut așa ceva în ultimele mii de ani. Aceasta este o lume nouă, ne putem aștepta la lucruri diferite față de ceea ce am văzut înainte.”, a mai spus el.

Potrivit datelor Copernicus, noiembrie 2023 a fost cel mai cald noiembrie înregistrat la nivel mondial. În plus, cu cea mai caldă vară și toamnă boreală, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat.

Buontempo a spus că motivul din spatele temperaturilor record din acest an a fost o combinație a creșterii temperaturilor globale din cauza schimbărilor climatice și a impactului El Nino.

„Când vorbim despre schimbările climatice, credem că este ceva care se va întâmpla și, cred, 2023 a demonstrat că schimbările climatice au loc acum”, a spus Buontempo. El a evidențiat valurile de căldură din oceane și atmosferă, precum și intensificarea condițiilor de secetă și incendiile.

El Niño va aduce noi recorduri în 2024

În mod obișnuit, impactul El Niño atinge vârfuri în timpul iernii, în jurul lunii decembrie. El poate afecta vremea în mod semnificativ, deoarece „apele mai calde fac ca fluxul din Pacific să se deplaseze la sud de poziția sa neutră”, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA (NOAA).

Zonele din nordul SUA și Canada devin mai uscate și mai calde decât de obicei din cauza acestei schimbări. Totuși, coasta Golfului SUA și regiunile de sud-est văd condiții mai umede decât de obicei, cu inundații crescute.

Cercetătorul șef al NOAA Sarah Kapnick a confirmat, de asemenea, că 2023 este pe cale să fie cel mai cald an înregistrat, adăugând că NOAA își va face evaluarea luna aceasta.

Căldura provenită din oceane a afectat temperaturile de pe uscat, ceea ce a făcut ca 2023 să devină cel mai călduros an din istorie.

„Am avut și un El Niño în curs de dezvoltare. El Niño începe cu adevărat să atingă vârful în timpul iernii. De obicei, el duce la creșterea temperaturilor la nivel mondial cu 0,1 grade în medie”, a spus ea.

Cercetătorii atrag atenția asupra anului 2024

Ambii oameni de știință au spus că vârfurile temperaturii medii globale urmează în mod normal valurilor El Niño.

„Știm că maximul din temperatura medie globală urmează în mod normal lui El Niño. Ajungem la vârful El Niño și ne așteptăm să scadă în primăvară”, a spus Buontempo.

„Totuși, 2024 este pe cale să fie un alt an record. Deci, dacă le punem în contextul a ceea ce se întâmplă în regiunea noastră, este foarte posibil să vedem încă o încălzire foarte semnificativă.”, a adăugat ea.

Kapnick a spus că se așteaptă, de asemenea, că temperaturile globale vor continua să crească odată cu vârfurile El Nino, punând lumea într-o poziție de vară cu temperaturi globale ridicate și probabilitate crescută de valuri de căldură și alte evenimente climatice extreme.

spot_img
Latest news
știri