17.2 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

Românii aruncă atât de multe petarde și artificii de Revelion, încât crește nivelul poluării

Impactul petardelor și artificiilor de revelion este nociv atât pentru mediu, cât și pentru animale.

Potrivit unui comunicat al ANPM, românii aruncă atât de multe petarde de Revelion, încât crește nivelul poluării.

„Artificiile de Anul Nou poluează aerul și sunt un dezastru pentru păsările și animalele sălbatice sau pentru cele domestice. De aceea este recomandat să renunțăm la folosirea lor“, atrage atenția Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Specialiștii atrag atenția că în fiecare an, de Revelion s-au înregistrat depășiri ale limitelor particulelor poluante și ale valorilor de dioxid și monoxid de carbon sau de azot, din cauza substanțelor explozive. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă în ultimii 10 ani s-a diminuat cantitatea de artificii de pe piață.

Poluarea aerului, influențată de artificii și petarde

Efectele pe care artificiile și petardele le au, chiar dacă sunt pe termen scurt, sunt de mare intensitate. Ca urmare a acestui fapt au apărut tot mai multe reglementări menite să diminueze sau să interzică folosirea lor.

„Imediat după miezul nopții putem asista la creșteri ale poluării aerului, mai ales dacă va fi o perioadă de calm atmosferic. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a înregistrat o îmbunătățire generală a situației, prin emisii tot mai scăzute. Dar artificiile de Anul Nou pot produce poluare, de aceea este recomandat să reducem la minimum folosirea lor, mai ales că fumul și gazele – dioxid de carbon, monoxid de carbon și azot – eliberate în aer în momentul stingerii sunt nocive pentru oameni și natură, fiind considerate parte din principalele surse de poluare”, subliniază Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele ANPM.

Un studiu publicat în Jurnalul Internațional privind Cercetarea Mediului și Sănătatea Publică a arătat că, pe lângă emanațiile de gaze și de fum, artificiile de sărbătoare pot fi responsabile și de eliberarea în atmosferă a unor concentrații importante de particule fine, mai mici de 2,5 micrometri și copoluanți, precum metale și ioni solubili în apă.

Astfel, susține reprezentantul ANPM, atât în timpul focurilor de artificii, cât și câteva zile înainte sau după noaptea de Anul Nou, concentrațiile medii zilnice de particule pot ajunge la valori de două, până la 10 ori mai mari decât nivelurile de fond. Acest lucru se poate întâmpla și în acest an, chiar dacă vânzările de artificii și utilizarea unor astfel de dispozitive au fost interzise în București.

Petarde și artificii – impact negativ asupra animalelor

Specialiștii ANPM atrag atenția că folosirea materialelor pirotehnice au un efect catastrofal asupra animalelor.

„Pe lângă poluarea mediului, instalațiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice din localitățile urbane sau rurale. Ele își pot pierde viața în timpul focurilor de artificii de la miezul nopții dintre ani.”, spune președintele ANPM.

„Animalele din ariile naturale apropiate stațiunilor montane își pot părăsi habitatul, migrând haotic, chiar și în localități. De asemenea, animalele de companie pot fugi înspăimântate din curți. În cazuri mai grave, acestea pot face infarct sau crize de epilepsie”, subliniază Alexandru Păștinaru.

Se recomandă artificiile strălucitoare care pot fi ținute în mână

Nu se poate spune că există artificii benefice pentru mediu. Dar dacă ar fi de ales între artificiile tipice și cele strălucitoare, care pot fi ținute de mână și pot fi aprinse în spații închise, cu siguranță, cele din urmă pot fi considerate mai puțin poluante. E de menționat că și acestea implică mai mulți poluatori, precum un oxidant de culoare. Acesta menține scânteia aprinsă.

În plus, liantul necesar pentru a ține toate aceste materiale și substanțe împreună este și el nociv.

Cele mai bune părți ale acestor artificii sunt folosirea facilă și periculozitatea mult mai scăzută, mai transmit specialiștii ANPM.

spot_img
Latest news
știri