0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

S-a înființat Garda Forestieră: 85 de posturi publice pentru „salvarea pădurilor” din România, speranța ministrului Tanczos Barna

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern care stabileşte organizarea, funcţionarea şi numărul de posturi pentru personalul Gărzii Forestiere Naţionale

Pădurile din România au fost „decimate”, în ultimii zece ani. Potrivit informațiilor ȘtireaVerde, pe rolul parchetelor din țară sunt zeci de dosare cu autor necunoscut privind tăierea ilegală a pădurilor. Astfel, ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că cele 85 de posturi publice aprobate de Guvern, pentru funcționarea Gărzii Forestiere vor contribui la prevenirea infracțiunilor de acest fel.

Această măsură vine ca urmare a necesităţii întăririi activităţii de monitorizare în domeniul managementului pădurilor, care să conducă la rezultate mai bune pe linia luptei împotriva infracţionalităţii de mediu, în special în scopul limitării tăierilor ilegale şi al monitorizării trasabilităţii materialelor lemnoase”, s-a exprimat ministrul Barna, potrivit Agerpres.

Garda Forestieră Națională va avea 85 de posturi, inclusiv demnitari, din care 47 de posturi pentru personalul cu studii superioare de lungă durată în domeniul silvicultură și 38 de posturi pentru persoane cu atribuții auxiliare domeniului.

Salvarea pădurilor din România, fără o evidență de intrare-ieșire a lemnului

Ceea ce îi „scapă” ministrului Barna este faptul că, „forța umană” nu este suficientă pentru prevenirea defrișărilor pădurilor. Până la acest moment, statul român nu are nicio evidență publică digitală privind intrarea ieșirea-ieșirea lemnului din România. Potrivit specialiștilor consultați de noi, întocmirea unei astfel de evidențe cu mijloace tehnice de înaltă calitate este primul pas spre ceea ce înseamnă „control și management” real asupra ceea ce înseamnă prevenirea tăierilor ilegale de lemn.

Lemnul devine din ce în ce mai „țintit”, la acest moment, având în vederile că toate costurile materiilor prime au crescut, prețurile la electricitate și gaz au explodat, costurile logistice au fost, de asemenea, majorate, iar comportamentul nostru, al „consumatorilor”, modificat, industria construcțiilor a încetinit. Astfel, exportul nelegal de lemn trebuie gestionat corespunzător.

Potrivit ONG-ului Greenpeace, autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România: circa 200.000 m3 din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn care dispar anual fără acte din pădurile țării noastre.

Citește și: De ce vrea Guvernul Ciucă să ajungă Romsilva „pe mâinile” societăților comerciale(?) Alexandru Vasile este șef la Agenția pentru Protecția Mediului cu sute de mii de euro în cont din tăierile pădurilor

spot_img
Latest news
știri