Petiție pentru demiterea ministrului Mediului, Tanczos Barna

Sursa foto: Declic
Sursa foto: Declic

Printr-o campanie inițiată de Agent Green, Declic cere demisia ministrului Mediului, Tanczos Barna. Mai multe ONG-urile de mediu l-au acuzat, în repetate rânduri, că va da liber vânătorii ilegale de urși.

Petiția a fost lansată online, precizându-se că Ministerul Mediului a eșuat să asigure conservarea populației de urs și siguranța cetățenilor, precum și a bunurilor acestora, deorece nu a implementat ceea ce s-a stipulat, aprobat, dezbătut public și asumat prin Planul Național de Acțiune pentru Conservarea Populației de Urs brun din România din anul 2018.

Petiția poate fi semnată aici

Planul Național de Acțiune prevede măsuri de coexistență care au fost prinse într-un ordin al ministrului din anul 2019 pe care ministrul Tanczos Barna l-a blocat în acest an. Programul ”Coexistență” ar fi urmat să fie finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) și include sprijin direct pentru fermieri în vederea dotării cu mijloace de protecție împotriva urșilor”, au menționat reprezentanții Agent Green.

Mai mult, ministrul Barna nu a aprobat funcționarea de echipe de intervenție rapidă specializate pentru capturarea și relocarea urșilor. Nu în ultimul rând, Ministerul Mediului a eșuat să aplice solicitarea Consiliului European de a evita hrănirea suplimentară a animalelor sălbatice, mai ales a urșilor deoarece astfel de practici conduc la habiturarea speciei, un spor excesiv al populației care nu poate fi susținut de habitat și la conflicte om-urs inevitabile, se mai arată în cadrul petiției.

Pentru că a eșuat să implementeze planul național de acțiune și pentru numeroase alte derapaje, Agent Green a lansat pe 20 iunie petiția pentru demiterea ministrului Tanczos Barna.

Agent Green: ”Ești străin și ai bani? Vrei să vii în România să omori un urs și să îl duci acasă să îl agăți pe un perete să te fălești cu el? Hai, că avem un ministru care te ajută, pe repede înainte. Pregătește chiar și un OUG ca să nu mai stai la coadă. Dar dacă ești totuși om, atunci semnează petiția ca acest ministru să fie schimbat”.

Conform inițiatorilor, acestea sunt doar câteva dintre problemele majore pentru care acest ministru trebuie schimbat urgent:

ANIMALE SĂLBATICE

1. Favorizează pe față vânătoarea de trofee prin atitudinea pe care o afișează și prin inițiativele legislative disperate pe care le promvează.

2. A eșuat să abordeze esența problemei (degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția), dar se comportă ca un instigator la ucidere.

3. Se face vinovat de pierderile de vieți omenești și de pagubele suferite de oameni prin blocarea tuturor fondurilor care ar fi putut reduce conflictul om-urs și care ar fi putut îmbunătăți coexistența și coadaptarea (de exemplu: a blocat banii alocați în 2019 pentru garduri electrice).

4. Tergiversează realizarea și aplicarea unui plan național de acțiune pentru salvarea speciei urs.

5. Crează premisele pentru vânarea altor specii strict protejate: râs și pisică sălbatică.

6. Continuă să permită exclusiv asociațiilor de vânătoare să administreze fauna României din banii obținuți prin împușcarea animalelor deși studiile arată că ecoturismul prin tururi ghidate de specialiști produc de 14 ori mai mulți bani și locuri de muncă.

PĂDURI

1. A secretizat datele Inventarului Forestier National despre dimensiunea tăierilor ilegale la presiunea lui Constantin Tobescu, lobbyst al industriei lemnului, finanțat de firme austriece, precum și a noului secretar de stat Sorin Ionut Banciu.

2. A secretizat datele din SUMAL pe care publicul le-a cerut la Marșul pentru Păduri și care au devenit obligatoriu de oferit publicului prin HG.

3. Nu dorește să folosească fondurile din PNRR pentru stoparea deșertificării și creșterea suprafeței împădurite a țării de la 29% la 40%.

Ambiția domniei sale este de a planta 40 mii hectare până în 2026 deși România are nevoie urgentă de 2 milioane de hectare cu păduri noi.

4. Nu a reformat fundamental Romsilva.

BIODIVERSITATE

1. Nu a pus capăt tăierilor în parcuri naționale și în rezervații.

2. Nu susține stricta protecție a 10% din suprafața României, așa cum prevede strategia europeană pentru biodiversitate.

3. Tăierile abuzive în siturile Natura 2000 continuă deși România se află în infringement din partea Comisiei Europene. Ministrul și-a luat secretar de stat pentru păduri pe Sorin Ionut Banciu pentru a păcăli Comisia Europeană că totul este în regulă, dar în realitate nu s-a schimbat nimic, nici în teren, nici în legislație.

4. Blochează aprobarea directivei INSPIRE care stabilește digital și precis limitele tuturor ariilor protejate. În acest fel, mafia imobiliarelor și Romsilva mută limitele ariilor naturale protejate după bunul plac pentru investiții distructive.

5. Refuză protejarea strictă a ultimelor păduri seculare și primare (aproximativ 500.000 de hectare) și promovează prin PNRR construirea de noi drumuri forestiere, inclusiv în aceste păduri.

6. Refuză realizarea strategiei naționale pentru ecoturism.

7. Susține exclusiv silvicultori în Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), deși această agenție trebuie condusă și formată din specialiști în științele naturii.

DEȘEURI

1. Blochează HG-ul pentru sistemnul garanție – returnare care a fost dezbătut și agreat încă de anul trecut.

2. Nu interzice importul de deșeuri.

3. Blochează digitalizarea deșeurilor.

4. Blochează realizarea rampelor de colectare separată a deșeurilor casnice mari pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.

APE

1. A blocat radarul balastierelor.

2. Promovează betonarea râurilor, inclusiv cu bani din PNRR, în loc să renatureze râurile.

SCHIMBĂRI CLIMATICE

1. Nu a prezentat un plan concret de acțiune pentru reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră, așa cum sunt ambițiile Europei.

Greenpeace Romania: ”Acțiunile lui Tánczos Barna trădează o mentalitate din secole apuse”

În cadrul unui anunț pe Facebook, reprezentanții Greenpeace Romania au precizat că Ministrul Mediului, Tánczos Barna, dă vina pe societatea civilă pentru managementul deficitar al populației de urși din România.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Mediului a afirmat că, fără intervenţia omului, populaţia de urşi, care în acest moment ar putea fi de 8.000-9.000 de exemplare, va creşte zi de zi, an de an, în România.

Ministrul Tánczos Barna pare că mimează interesul pentru mediu, însă acțiunile sale trădează o mentalitate din secole apuse, în care omul vedea în viața sălbatică un dușman, iar în natură doar o resursă care trebuie exploatată pentru profit.

Este imposibil ca România să se întoarcă la vânătoarea de trofeu fără încă un infringement de mediu. În lipsa unor studii fundamentate științific, „vânătoarea de prevenție” a speciilor protejate este o crimă de mediu și un mod prost mascat de a ceda lobby-ului vânătorilor”, a precizat Greenpeace Romania, pe contul de socializare.