Un studiu recent abordează utilizarea ChatGPT în combaterea schimbărilor climatice și atenuarea încălzirii globale.
Studiu este realizat de Som S. Biswas, de la Centrul de Științe a Sănătății de la Universitatea din Tennessee (UTHSC) și publicat în Annals of Biomedical Engineering.
Schimbările climatice reprezintă o provocare globală majoră care necesită integrarea multor discipline științifice diferite. Printre acestea se numără știința atmosferică, oceanografia și ecologia.
Complexitatea și amploarea problemei necesită instrumente și tehnici sofisticate pentru a înțelege, modela și proiecta condițiile climatice viitoare. Inteligența artificială și tehnologiile de procesare a limbajului natural, cum ar fi ChatGPT, au potențialul de a juca un rol esențial în promovarea înțelegerii noastre asupra schimbărilor climatice și îmbunătățirea acurateței proiecțiilor climatice.
ChatGPT poate fi utilizat într-o varietate de moduri pentru a ajuta cercetarea climatică, inclusiv în parametrizarea modelelor, analiza și interpretarea datelor, generarea de scenarii și evaluarea modelului.
Această tehnologie oferă cercetătorilor și factorilor de decizie politică un instrument puternic pentru generarea și analiza diferitelor scenarii climatice. Ele sunt bazate pe o gamă largă de date de intrare și pentru îmbunătățirea acurateței proiecțiilor climatice.
Autorul recunoaște că a pus întrebări ChatGPT cu privire la utilizările sale pentru cercetarea schimbărilor climatice. Unele dintre utilizările pe care le afirmă sunt posibile acum, iar unele sunt potențiale pentru viitor. Autorul a analizat și editat răspunsurile chat-ului GPT.
ChatGPT și GPT-4
ChatGPT este un chatbot de inteligență artificială care a fost lansat la finalul anului trecut de compania OpenAI. În ultimele luni, robotul a fost intens folosit de internauți și a uimit prin capacitățile sale extraordinare de răspuns, analiză și sinteză. Principala caracteristică a acestuia este că poate învăța și, cu timpul, își crește performanța.
ChatGPT redactează texte, scrie poezii, scrie cod de programare și răspunde la întrebări din orice domeniu.
Săptămâna aceasta a apărut și GPT-4. Aceasta e o variantă actualizată a ChatGPT, care s-a dovedit a fi mult mai performantă decât varianta anterioară.
Noul instrument de la OpenAI are capacitatea să analizeze imagini, să creeze aplicații și jocuri pentru telefoanele mobile și, de asemenea, timpul de răspuns este mult mai scurt decât în cazul ChatGPT.