18.3 C
București
joi, 2 mai, 2024

Vârstnicii din SUA protestează împotriva crizei climatice. Își vor tăia cardurile la băncile care finanțează industria combustibililor fosili

Vârstnicii din SUA vor bloca marți sucursalele băncilor care finanțează combustibili fosili, tăindu-și cardurile de credit în semn de protest, conform The Guardian.

Ceea ce este interesant e că demonstrațiile nu vor fi conduse de tineri, ci de oameni vârstnici.

Protestele vor avea loc în peste 90 de locații, inclusiv în Washington DC, și sunt prezentate drept primele demonstrații climatice în masă ale americanilor în vârstă. Până acum, aceștia au fost mult mai puțin vizibili decât activiștii mai tineri, cum ar fi mișcarea grevă școlară condusă de Greta Thunberg. Vârstnicii vor bloca intrările unora dintre cele mai mari bănci din SUA pentru a evidenția finanțarea pentru extracția de petrol și gaze.

„Până acum, copiii au trebuit să facă totul și a fost uimitor. Dar nu este corect să le cerem tinerilor de 18 ani să rezolve această problemă”, a spus Bill McKibben, activist climatic în vârstă. Grupul Thid Act a atras peste 50.000 de membri și a organizat un protest pilot în New York City. Aceștia au purtat un banner pe care scria „fosile împotriva combustibililor fosili”.

„Oamenii în vârstă au bani și putere structurală”, a spus McKibben, care are 62 de ani. „Trebuie să le arătăm tinerilor că îi sprijinim. O să fiu mort înainte ca criza climatică să fie la cel mai rău nivel. Dar a fi mai aproape de ieșire decât de intrare concentrează mintea asupra noțiunilor de moștenire. Suntem prima generație care părăsim o lume mai rea decât am găsit-o”, a mai spus el.

Vârstnicii din SUA protestează

McKibben mai spune că a descoperit „o mare îngrijorare” în rândul persoanelor în vârstă cu privire la urgența climatică.

„Există o senzație că oamenii devin mai conservatori pe măsură ce îmbătrânesc. Dar nu sunt sigur dacă acest lucru este adevărat pentru acest grup de vârstnici”, a spus McKibben. El a subliniat că vârstnicii de acum erau tineri în timpul revoltelor culturale din anii 1960.

„Oamenii care protestează marți au mărșăluit în prima Zi a Pământului din 1970”, a spus el. „Probabil am crezut cu toții că guvernul va aborda aceste preocupări. Poate că am devenit puțin mulțumiți”, a adăugat acesta.

El speră speră că protestele vor evidenția legătura dintre „numerar în bancă și carbon în aer”. Third Act act încurajează oamenii să semneze un angajament de a renunța la Chase, Citibank, Wells Fargo și Bank of America dacă nu încetează finanțarea combustibililor fosili.

„Cei patru mari” sunt cei mai importanți finanțatori bancari ai proiectelor de petrol și gaze din lume. Acest lucru se întâmplă în ciuda angajamentului de a contribui la abordarea crizei climatice. Un raport a constatat că băncile au furnizat 1,1 miliarde de dolari combustibililor fosili după acordul climatic din 2015.

Protestele vin pe fondul prăbușirii Silicon Valley Bank (SVB), un important finanțator de proiecte de energie regenerabilă. Manifestațiile se leagă și cu reacțiile tot mai mari împotriva considerațiilor de mediu, sociale și de guvernanță ale investitorilor (ESG), grupuri de dreapta și lideri republicani, mulți ei înșiși finanțați de interesele combustibililor fosili.

Latest news
știri