15 C
București
joi, 2 mai, 2024

Cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume, căreia i-a murit fostul partener, a fost imortalizată în timp ce „flirta“ cu alt mascul la venerabila vârstă de 72 de ani | FOTO

Albatrosul Wisdom e în căutare de noi parteneri. Celebra femelă, în vârstă acum de 72 de ani, a fost imortalizată în timp ce se „flirta“ cu noi parteneri, după ce fostul i-a murit.

După trei ani lungi fără apariția partenerului ei, Wisdom, cea mai veche bătrână pasăre sălbatică cunoscută din lume, pare că și-a încălțat cei ai noi pantofi de dans și a început să-și caute noi parteneri, potrivit IFL Science.

E vorba de un albatros Laysan denumit Wisdom (n.r. Înțelepciune). Se crede că a eclozionat în 1951 și este considerată cea mai bătrână pasăre sălbatică cunoscută din lume. Acum are între 72 și 73 de ani. Potrivit informațiilor, o mare parte a vieții a petrecut-o cu fostul partener, Akeakamai. Aceasta este denumirea hawaiiană pentru „Iubitor de Înțelepciune”. Cei doi au avut și un pui, când Wisdom a împlinit 70 de ani.

Akeakamai nu s-a mai întors însă la cuibul din Midway în 2021. Asta a fost dubios, deoarece masculii se întorc de obicei înaintea femelelor. Masculul nu a revenit nici în 2022 și 2023, iar concluzia este că a murit.

S-a împerecheat din nou la peste 70 de ani

Mulți oameni nici nu vor să se gândească la posibilitatea unui nou partener după o anumită vârstă, mai ales dacă fostul partener i-a decedat, însă acest lucru nu pare să conteze la albatroși. O postare pe social media de la US Fish and Wildlife Service (USFWS) a anunțat că Wisdom a fost văzută participând la dansuri de împerechere cu potențiali noi pretendenți.

Albatroșii Laysan tind să ajungă în atolul Midway în jurul lunii noiembrie pentru sezonul de cuibărit. De obicei depun ouăle în decembrie.

„În martie „flirta“ în mod activ cu alte păsări”, a spus Jonathan Plissner, biologul USFWS care a imortalizat momentele.

Deși se știe că aceste păsări sunt monogame, cercetătorii spun că circumstanțele se pot schimba.

„În vârstă de cel puțin 70 de ani, credem că Wisdom a avut alți parteneri”, a declarat Dr. Beth Flint, biologul USFWS, într-o declarație. „Deși albatroșii se împerechează pe viață, ei pot găsi noi parteneri dacă este necesar – de exemplu dacă trăiesc mai mult decât primul lor partener.”, a mai zis el.

Asta pare să fi făcut și Wisdom, dar, spun oamenii de știință, pentru alte specii de albatroși, schimbările climatice ar putea determina unele cupluri către o situație cu totul diferită – divorțul.

Latest news
știri