15.7 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Începe bananapocalipsa?! Este posibil ca celebrul fruct pe care îl mănânci să dispară de pe Pământ

Bananele din întreaga lume sunt afectate de o boală și, în curând, ne-am putea trezi cu o bananapocalipsă.

Bananapocalipsa – o apocalipsă a bananelor – ar fi destul de aproape, susțin unii oameni de știință. Celebrul fruct continuă să fie afectat de un patogen fungic, potrivit IFL Science.

Este vorba de o ciupercă numită Fusarium oxysporum f.sp. cubense (Foc) rasa tropicala 4 (TR4). Agentul patogen provoacă boala Fusarium wilt of banana (FWB), care este una dintre cele mai dăunătoare boli ale plantelor. FWB mai este cunoscută și sub denumirea de baola Panama. Ea infectează planta după ce intră prin rădăcini. Se instalează în sistemul vascular al acesteia si blochează fluxul de apă și nutirenți către fucte. În cele din urmă, plante se ofilește și moare.

„Banana pe care o mâncăm astăzi nu este aceeași pe care au mâncat-o bunicii noștri. Acele vechi bananele Gros Michel sunt dispărute din punct de vedere funcțional. Au fost victime ale primului focar de Fusarium din anii 1950”, a explicat Li-Jun Ma, profesor de biochimie și biologie moleculară la Universitatea din Massachusetts Amherst.

Nu ar fi prima bananapocalipsă

Milioane de banane Gros Michel din America Centrală au fost distruse în prima jumătate a secolului al XX-lea de un tip de Fusarium cunoscut sub numele de Foc race 1 (R1). Acestea au fost apoi înlocuite cu un soi rezistent la R1, banana Cavendish. Apoi, începutul secolului 21, o reapariție a FWB cauzată de o tulpină diferită, Foc tropical race 4 (TR4), a început să amenințe din nou industria bananelor.

Se suspectează că TR4 își are originea în Indonezia și Malaezia. Acum s-a răspândit în toată lumea, inclusiv în Columbia (în 2019) și Peru (în 2021), unde se află cea mai mare regiune Cavendish exportatoare de banane Cavedish din lume.

Agentul patogen infectează și soiurile de banane consumate local. Acestea sunt principalele surse alimentare de carbohidrați pentru populațiile din Africa, Asia de Sud-Est și America tropicală.

„Invazia TR4 prezintă astfel o amenințare majoră atât pentru comerțul global cu banane, cât și pentru securitatea alimentară a oamenilor care trăiesc în aceste zone. Are potențialul de a exacerba sărăcia în țările în curs de dezvoltare și de a crea penurie de alimente. Aceasta va intensifica foamea în lume”, spun cercetătorii.

Bananapocalipsa ar putea fi evitată de data asta

Cercetările lui Ma și ale colegilor săi au oferit o oarecare speranță pentru banane. Se pare că Foc TR4 este diferit din punct de vedere evolutiv de ciuperca care a ucis bananele în anii 50. În plus, oamenii de știință au reușit să identifice unele gene asociate cu virulența sa. Toate acestea deschid ușa unor potențiale tratamente și strategii de temperare a răspândirii sale.

„Ne-am petrecut ultimii 10 ani studiind acest nou focar de ofilire a bananelor”, a spus Ma.

Cercetătorii au multe opțiuni pentru a investiga modul în care pot atenua bananapocalipsa, sau chiar controla, răspândirea Foc TR4. De pildă, cercetătorii au reușit să constate că virulența ciupercii este mult redusă atunci când două gene care controlează producția de oxid nitric sunt eliminate.

spot_img
Latest news
știri