Danemarca a convenit asupra modului de implementare a primei taxe din lume pe emisiile agricole. Aceasta include și flatulența animalelor, potrivit BBC.
Decizia a fost luată după negocieri între partide, fermieri, industrie, sindicate și grupuri de mediu. Astfel, începând cu 2030, fermierii vor plăti o taxă de 300 de coroane daneze pe tona de metan pentru emisiile de la animale. Suma echivalează cu 43 de dolari. În 2035, suma va ajunge la 750 de coroane daneze, adică aproximativ 100 de euro.
Ministrul din partea Verzilor a spus că vor „face tot ce este necesar pentru a ne atinge obiectivele climatice” după ce au primit o „majoritate largă” în parlament.
„[Este o] sarcină uriașă în curs de desfășurare: să transformăm mari părți ale pământului nostru de la producția agricolă la silvicultură, la spații naturale, pentru a ne asigura că putem readuce la viață fiordurile noastre”, a spus Jeppe Bruus.
O parte a acordului tripartit verde dintre guvern, industria agricolă și organizațiile de mediu este de a reduce, de asemenea, poluarea cu azot. Emisiile de azot ar putea fi reduse cu 13.780 de tone anual începând cu 2027, potrivit AFP. De asemenea, se va face un efort concertat pentru a îmbunătăți biodiversitatea țării.
Restaurarea naturii în Danemarca
Potrivit The Copenhagen Post, acordul prevede plantarea a 250.000 de hectare de pădure nouă. Alte 140.000 de hectare de turbărie care sunt cultivate în prezent vor fi restaurate în habitatul natural.
Turbăriile sunt zone umede caracterizate de condiții umede și sunt cunoscute depozite de carbon.
Aproximativ 60% din teritoriul Danemarcei este cultivat în prezent. Acest lucru face din Danemarca una dintre țările cu cel mai mult pământ cultivat.