3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Vom plăti taxă pentru poluare. Emisiile produse prin încălzire, plătite separat

Emisiile produse de maşini și prin sistemele de încălzire vor fi taxate

Taxa pentru poluarea prin carburanții rutieri și încălzirea locuințelor va intra în vigoare din 2027, este acordul Uniunii Europene, pentru a combate poluarea.

Astfel, nu va mai exista dreptul industriașilor de a polua gratuit. Emisiile produse prin încălzire (gaz) şi de maşini vor fi taxate. Până atunci, va fi înfiinţat un fond social pentru „tranziţie”, care să permită plafonarea acestei taxe până în 2030.

Pentru a-şi acoperi emisiile de CO2, producătorii de electricitate şi industriile energofage (siderurgie, ciment) din UE au obligația, la acest moment, să cumpere „permise de poluare” de pe piaţa europeană a cotelor de emisii (ETS). Aceasta se aplică la 40% din emisiile din Europa. Cotele create de state au fost reduse de-a lungul timpului, pentru a-i determina pe marii producători să polueze mai puţin.

Taxa mai mare pentru poluare. La cât va ajunge prețul certificatelor de carbon

Prețul certificatelor de carbon va ajunge la 100 de euro după reformă, în creștere față de prețul actual, de 80-85 de euro.

Taxa pentru poluare se va aplica și  gospodăriilor. Mai exact, vom plăti un preţ pentru emisiile de carbon provocate de utilizarea carburanţilor pentru automobile şi încălzirea cu gaz începând din 2027, dar acesta va fi plafonat până în 2030. În cazul în care creşterea preţurilor din energie va continua, aplicarea va fi amânată cu un an, susțin oficialii UE.

Încasările provenite din această nouă piaţă a carbonului vor alimenta un „Fond social pentru climă”, în sumă de 86,7 miliarde de euro, creat pentru a ajuta gospodăriile şi companiile vulnerabile în „tranziţia energetică”.

România a elimat „taxa de Mediu”. Peste 20000 de români mor anual din cauza poluării

În România, taxa de Mediu a fost eliminată în februarie 2017. A fost introdusă în 2007 și a fost una dintre cele mai controversate. A avut mai multe denumiri: taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare, taxa ecologică, taxă de Mediu sau timbrul de Mediu, însă, nu a avut succes, fiind „ocolită” de români.

România ocupă locul opt în Europa la numărul morților din cauza poluării, la suta de mii de locuitori, conform unui raport al organizației Global Alliance on Health and Pollution (GAHP) Peste 20.000 de români mor anual din cauza poluării. 

Citește și: Medic specialist ORL: „Poluarea duce la apariția cancerului pulmonar”. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis derulează proiectul „Efectele poluării asupra sănătății”

spot_img
Latest news
știri