Consecința incendiilor: emisii record de CO2 și accelerarea încălzirii globale

Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Au fost înregistrate emisii record de CO2 în lunile iulie şi august, a anunţat serviciul Copernicus al Uniunii Europene. Emisiile sunt datorate incendiilor care au izbucnit în mai multe regiuni ale lumii.

Este îngrijorător faptul că vremea mai uscată şi mai caldă din anumite regiuni – provocată de încălzirea globală – creşte inflamabilitatea şi riscul de incendii de vegetaţie. Acest lucru a condus la incendii foarte intense şi cu o dezvoltare rapidă”, a declarat Mark Parrington, director ştiinţific al Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S).

Sunt preconizate noi incendii de vegetație, mult mai violente decât cele anterioare

De asemenea, Parrington a adăugat că alte incendii sunt aşteptate în întreaga lume în următoarele săptămâni, pe măsură ce sezonul incendiilor în pădurea amazoniană şi America de Sud continuă să se dezvolte.

În timpul acestui sezon de incendii care afectează emisfera nordică din mai până în octombrie, luna iulie a înregistrat un record mondial de la începutul acestor măsurători efectuate cu ajutorul observaţiilor prin satelit, cu 1.258 megatone de emisii de CO2, dintre care mai mult de jumătate au fost atribuite incendiilor în America de Nord şi Siberia, arată Radio Eco Natura.

Un nou record a fost înregistrat în august, cu 1.384,6 megatone la nivel mondial, a afirmat Copernicus într-un comunicat.

Emisii record de CO2 au fost înregistrate și în regiunile în care nu s-au produs incendii

Incendiile din acest an au deteriorat semnificativ calitatea aerului din regiunile afectate.

Cu toate acestea, mai multe zone au avut de suferit: un nor de fum din America de Nord a ajuns în Insulele Britanice la sfârşitul lunii august înainte de a traversa toată Europa, notează Copernicus.