Protest Agent Green Resita, Sursa foto Agent Green
Protest Agent Green Resita, Sursa foto Agent Green

Banner Agent Green afisat in fata Directiei Silvice Caras-Severin
Banner Agent Green afisat in fata Directiei Silvice Caras-Severin

Când vine vorba de mediu, Statul Român merge pe principiul „câinii latră, caravana trece”. Din 2021, activiștii de Mediu Agent Green au dat în judecată Romsilva pentru faptul că nu are un plan de management în privința protejării Parcului Național Semenic-Cheile Carașului. Mai mult, aceștia au încălcat timp de 18 ani prevederile contractuale prin care li se impune să conserve și să proteje aceste habitate cu speciile aferente, se arată într-un comunicat de presă emis de către ONG.

Sâmbătă, cei de la Agent Green au protestat în față Direcției Silvice Caraș-Severin împotriva exploatărilor forestiere făcute în zonă, despre care spun că ar ajunge până la tăieri la ras: „Atâta timp cât parcurile naționale au acest nume doar pe hârtie, șansa României de a proteja specii și de a prosperă din ecoturism este anulată. Protestăm pentru a salva ce a rămas și pentru a păstra vie șansa de a avea parcuri naționale vizitabile” spune în comunicatul de presă Gabriel Păun, președinte Agent Green. 

Agent Green avertizează : România riscă noi amenzi de la Comisia Europeană

Activiștii au cerut Ministerului Mediului să înlăture Romsilva din administrarea parcului național. În instanță, există plângeri ale celor de la Agent Green încă din 2021 și, probabil, vor fi și mai multe, ne-a precizat spune Cătălina Rădulescu, avocatul organizației. Potrivit aceleeași surse, protestul de sâmbătă a rămas fără ecou în urechile autorităților, care au tratat totul cu liniște și porțile închise. ”Triunghiul RomsilvaMinisterul Mediului – ANANP este o rețea de tip mafiot căpușată de hoți de lemne care trebuie expusă, epurată și înlocuită cu specialiști în științele naturii”, mai spune Gabriel Păun în același comunicat de presă. Reprezentanții ONG-ului au informat Comisia Europeană despre acest caz și, probabil, vor mai urmă și alte amenzi pentru România, ne-a mai spus Cătălina Rădulescu, reprezentantul Agent Green.