11.3 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

Poluare la granița României, după incendiul de proporții de la Portul Giurgiulești din Republica Moldova

Nivelul de poluare la granița României a depășit norma sanitară de câteva ori, după un incendiu de proporții care a avut loc la Portul Giurgiulești din Republica Moldova, conform Deschide.

Luni, 16 ianuarie 2023, în cursul dimineții, la Portul Giurgiulești din Republica Moldova a avut loc un incendiu.

La fața locului s-au deplasat șase echipaje de salvatori și pompieri, cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care au intervenit la lichidarea flăcărilor ce au cuprins un rezervor de păstrare a cerealelor.

Deflagrația a fost produsă ca urmare a prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea soarelui.

Poluare la granița României

Pe 17 ianuarie 2023, specialiștii Agenției de Mediu din Republica Moldova au anunțat rezultatele probelor de laborator efectuate în ziua precedentă, atunci când a avut loc incendiul, iar acestea au relevat un nivel extrem de mare de poluare, conform Adevărul.

Potrivit acestora, normele sanitare pentru dioxidul de azot și pentru conținutul de fenol au fost depășite.

„Ca rezultat al intervenției Laboratorului de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, la incendiul izbucnit la Portul Internațional Liber Giurgiulești, care a avut loc la data de 16 ianuarie 2023, au fost prelevate probe de aer, la diferite distanțe de focarul incendiului.

În urma investigațiilor de laborator, au fost identificate depășiri nesemnificative ale normei sanitare pentru dioxidul de azot de 1,2 ori. Un nivel sporit al poluării aerului s-a atestat pentru conținutul de fenol, care a depășit norma sanitară de la 2,2 până la 3,8 ori“, au precizat specialiștii de peste Prut.

„Agenția de Mediu continuă monitorizarea nivelului de poluare a aerului. La data de 17 ianuarie 2023, reprezentanții Laboratorului de Referință de Mediu, au efectuat o ieșire repetată la fața locului pentru preluarea probelor și analiza probelor în condiții de laborator.

Agenția de Mediu anunță că va veni cu o informație actualizată la acest subiect“, au mai spus angajații instituției.

În plus, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență continuă să investigheze circumstanțele în care a avut loc.

Potrivit acestora, au existat avertizări cu privire la pericolul unui incendiu pe teritoriul portului, după ce, în toamna anului 2022, alte două rezervoare s-au prăbușit la Portul Giurgiulești.

Latest news
știri