5.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Militanții acuză că UE nu va modifica Regulamentul privind siguranța chimică

Substanțele nocive vor fi în continuare pe piață fără reglementările necesare.

Militanții se tem că președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen,  va încerca să-și mulțumească baza politică din Germania cu o abordare de softball a reglementării substanțelor chimice. După mai bine de un an de întârziere, executivul UE este de așteptat să prezinte revizuirea mult așteptată a regulamentului REACH privind substanțele chimice în ultimul trimestru al anului 2023. Este vorba despre reglementarea din 2006 menită să protejeze sănătatea umană și mediul împotriva substanțelor chimice toxice, iar o revizuire a fost promisă ca parte a strategiei Comisiei privind substanțele chimice pentru durabilitate, care vizează „un mediu fără toxice”. Dar militanții se tem că sfârșitul mandatului lui von der Leyen și alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor vor duce la noi întârzieri și atenuarea propunerii. „Această întârziere este mult mai semnificativă decât „doar un an””, a declarat Mariana Goulart, ofițer de politici pentru substanțe chimice la Biroul European de Mediu (EEB), un grup umbrelă verde.

Militanții acuză că Von der Leyen susține industria Germaniei

„În momentul în care alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în mai 2024, întârzierea sa încheiat efectiv pentru reforma REACH în această legislatură și în cadrul acestei Comisiei”, a declarat ea pentru EURACTIV. Preocupările militanților sunt legate în principal de originile germane ale lui von der Leyen și de faptul că ar susține Germania, care are o industrie chimică, care reprezintă 10% din economia sa. Sectorul chimic german a suferit o lovitura serioasa anul trecut din cauza razboiului din Ucraina, care a trimis pe acoperis preturile gazelor si energiei electrice. Ultimul pahar a venit în octombrie, când BASF a anunțat că își va reduce „permanent” operațiunile în Europa, invocând creșterea costurilor cu energia și preocupările legate de reglementare.  

Substanțe chimice nocive, nereglementate

Regulamentul nu a fost revizuit de aproape 20 de ani, chiar dacă substanțele chimice utilizate pe scară largă au fost identificate de atunci ca fiind nocive. „Acesta este în special cazul anumitor polimeri și al perturbatorilor endocrini, cum ar fi substanțele per- și polifluoroalchil (PFAS), pentru care în prezent nu există reglementări”, a explicat un specialist.  De asemenea, Comisia a lucrat în paralel la un cadru de reglementare revizuit privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor chimice (CLP), propus în decembrie anul trecut, care a introdus noi clase de pericol pentru perturbatorii endocrini și alte substanțe chimice dăunătoare. Presiunea industriei este un alt motiv din spatele întârzierii, actorii din mediul de afaceri spunând că nu este momentul oportun pentru o revizuire despre care se tem că va crește povara de reglementare asupra companiilor într-un moment de incertitudine cauzat de războiul din Ucraina și de creșterea prețurilor la energie.

Comisia a cedat în fața industriei

În septembrie anul trecut, Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta a cerut într-un document de poziție un moratoriu de reglementare pentru a „întârzia acele acte care ar crește în mod inutil costurile pentru întreprinderile aflate deja sub presiune”, menționând în mod explicit regulamentul REACH. Preocuparea ridicată de unii este că revizuirea acestei reglementări masive va favoriza afacerile din cauza influenței lobby-urilor din industrie și a presiunii politice. „Suntem profund îngrijorați de rolul pe care lobby-ul corporativ îl are în cadrul mandatului acestei Comisii”, a declarat Goulart pentru EURACTIV. Potrivit acesteia, Comisia „a cedat cerințelor rămase ale industriei”, înlocuind obiectivele privind sănătatea și protecția mediului cu „obiective mai favorabile industriei”.

spot_img
Latest news
știri