6.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Legumele șI fructele, prețuri record chiar în postul Paștelui. De ce s-a ajuns aici  

Prețul legumelor este direct influențat de cel al energiei electrice și cel al combustibulului.

În ultimele luni prețurile produselor de bază au suferit modificări semnificative la noi în țară. Mai ales fructele și legumele în această perioadă au ajuns să fie extreme de scumpe, deși cererea e foarte mare având în vedere că este postul Paștelui. Scumpirile vin pe fondul creșterii costului de producție, multe din sere funcționează cu ajutorul energiei electrice. Pe de altă parte românii se bazează mult și pe produsele de import, potrivit lui Vasile Nicu, preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România). „O lipsă de politici corecte și coerente în ultimii 33 de ani. În ultimii ani asistăm la o creștere la importurile de legume și fructe la nivel național. Importăm în clipa de față peste 1.550.000 de tone de fructe și legume. Asta înseamnă peste 1,2 miliarde de euro pe care îi aducem la deficitul comercial al României prin aceste produse.

Prețul curentului și al combustibulului definitoriu pentru cel al legumelor

La nivelul produselor agro-alimentare aducem peste 5 miliarde de euro anual, la deficit. E vina noastră a tuturor. Din cauză că nu știm să ne implicăm și nu avem această unitate în politici concurențiale, în 90 am vrut să fim capitaliști. Curentul a crescut, combustibilul a crescut, agricultura este dependentă de celelalte economii din țările puternic dezvoltate. Noi suntem furnizori doar de materii prime”, a spus el pentru o emisiune televizată. Cu privire la această explozie a prețurilor, președintele LAPAR a declarant că „în primul rând, costurile de producție.

Și prețul îngrășămintelor a crescut cu 300-400%

În ultimii trei ani au crescut undeva la 80-84%. Mă refer la cheltuielile cu încălzirea spațiilor, cheltuielile cu forța de muncă, cu semințele certificate, cu combustibilii, fertilizanții. Fertilizanții în ultimii doi ani au crescut cu 300-400%. Din 11 fabrici de îngrășăminte, în România nu mai funcționează niciuna”. Așa cum Știrea Verde a arătat, cel de la INS au publicat ultimele date, iar scumpirea legumelor este primul loc. Pe de altă parte, tot INS arată că inclusiv cheltuielile pentru familie cu doi copii depăşesc 8.600 de lei, aşadar valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent a crescut cu aproape 20% faţă de 2021. Acest lucru înseamnă că aproape 1.900 de lei sunt cheltuiţi pe mâncare, apoi pe îmbrăcăminte şi încălţăminte peste 800 de lei restul sunt cheltuiți pe igienă personal, educație și cultură.

Latest news
știri