12.4 C
București
joi, 2 mai, 2024

Prețul legumelor crește, deci și al alimentelor, în timp ce Europa e amenințată de secetă

Inflația din România mai puternică decât cea din UE.

Institutul Național de Statistică a dat publicității ultimele date legate de prețuri la alimente și inflație, iar veștile nu sunt deloc bune. Așadar legumele au suferit cea mai mare modificare de preț, practic acesta s-a modificat cu +6,3% doar în ultima lună și cu nu mai puțin de +23% în ultimul an. Acest lucru a dus la modificarea prețului alimentului cu +2%, drept urmare și inflația în România a ajuns la +15,5% chiar dacă în ianuarie mai scăzuse. Iar aceste modificări vin în contextul în care în UE inflația este totuși în scădere. În aceste context alimentele au ajuns să coste cu nu mai puțin +22.3% mai mult decât acum un an. Una dintre legumele care și-a modificat cel mai mult prețul este cartoful, care acum costă cu +4,6% (+35%, în ultimul an) mai mult. Nici fructele nu au scăpat de scumpiri mai exact acestora li s a adugat la preț nu mai puțin de +4,9% (+16%, în ultimul an).

UE reușelte să mențină inflația sub control

Pâinea a suferit și ea modificări în ultima lună cu +1% (+23%, în ultimul an). Iar carnea nu a scăpat de scumpiri nici în ultima lună suferind modificări de +1% (+17%, în ultimul an). Nu doar alimentele s-au scumpit, pe fondul inflației și tarifele pentru diferite servicii și-au modificat prețul, cam cu +0,7% (+10%, în ultimul an), influențate în special de o ieftinire sezonieră a biletelor de avion (-13%, dar +17% în ultimul an). Pe de altă parte, la nivelul Uniunii Europene lucrurile stau diferit, pentru că vorbim despre un trend de scădere a inflației, chiar din luna noiembrie a nului trecut. Mai exact această scădere nu vine pe fondul unor scăderi de prețuri ci a creșterii lor într-un ritm diferit față de cel din România.

Seceta amenință recolta

În luna ce a trecut pare că și la noi este o încetinire legată de scumpiri. Pe de altă parrte, chiar și Banca Națională a României a spus că se așteaptă ca inflația să scadă sub 10%, în a doua parte a acestui an. Chiar dacă lucrurile vor merge pe un trend mai puțin alert, clima ne arată că suntem încă sub amenințare. Asta pentru că țări ca Italia, Spania și Franța au trecut prin cea mai secetoasă iarna, cea a lui 2023 și drept urmare producția lor de legume, dar și de cereal, cel mai probabil va fi afectată. Însă efectele acestor schimbări le vom vedea abia în toamna acestui an.

Latest news
știri