18.2 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Raport: Doar 7 țări respectă standardele internaționale de calitate a aerului

Poluarea aerului ucide aproximativ 7 milioane de oameni pe an, în întreaga lume

Conform unui raport citat de publicația britanică The Guardian, doar șapte dintre cele 134 de țări evaluate îndeplinesc standardul internațional de calitate a aerului, evidențiind o creștere preocupantă a poluării mortale a aerului cauzată de activitățile economice și de efectele toxice ale fumului produs de incendii.

Țările care limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă

Conform raportului IQAir, o organizație elvețiană specializată în calitatea aerului și care colectează date de la peste 30.000 de stații de monitorizare din întreaga lume, majoritatea țărilor nu ating acest standard în ceea ce privește nivelul de PM2.5, particule care, atunci când sunt inhalate, pot provoca o serie de probleme de sănătate și chiar decese.

În timp ce aerul lumii este în general mult mai curat decât era în mare parte a secolului trecut, există încă regiuni în care nivelurile de poluare sunt deosebit de periculoase.

Conform unui raport recent, cea mai poluată țară este Pakistan

Cea mai poluată țară, Pakistanul, are niveluri de PM2,5 de peste 14 ori mai mari decât standardul OMS, arată raportul IQAir, pe lista celor mai poluate țări fiind India, Tadjikistan și Burkina Faso.

Chiar și în țările bogate și în curs de dezvoltare rapidă, progresele în reducerea poluării aerului sunt amenințate.

Canada, considerată mult timp ca fiind printre țările cu cel mai curat aer, a fost afectată de incendiile record care au devastat-o

În China, eforturile de îmbunătățire a calității aerului au fost complicate anul trecut de o redresare a activității economice după pandemia de Covid-19, raportul constatând o creștere cu 6.5% a nivelurilor de PM2.5.

Poluarea aerului ucide aproximativ 7 milioane de oameni pe an în întreaga lume – mai mult decât SIDA și malaria combinate – și efectele se resimt cel mai mult în țările în curs de dezvoltare.

spot_img
Latest news
știri