20 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Europa, sufocată de poluare: 98% din populație trăiește în zone extrem de toxice. Care este regiunea cea mai poluată din România

Studiul a fost realizat de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, ISGlobal, și a analizat nivelul de poluare în peste 1.400 de regiuni din 35 de țări europene, acoperind 543 de milioane de persoane

Deși nivelul de poluare în Europa a scăzut în ultimii 20 de ani, 98% din europeni încă trăiesc în zone cu niveluri mari de particule fine, foarte periculoase pentru sănătate, scrie Biziday.

Rezultatele, publicate în revista Nature Communications, arată că nivelurile globale de particule fine de funingine (PM2.5 și PM10) și de dioxid de azot (NO2) au scăzut în cea mai mare parte a Europei în ultimii 20 de ani.

Majoritatea cetățenilor din Europa trăiesc în zone în care nivelul de poluare depășește limita recomandată de OMS

Multe orașe din Europa au implementat zone cu emisii reduse, unde accesul autovehiculelor cu motoare convenționale este limitat, contribuind la scăderea nivelului de poluare cu particule fine.

În unele țări, cum ar fi Polonia, s-a renunțat la utilizarea cărbunelui pentru încălzirea locuințelor.

De asemenea, intervenția instituțiilor europene a facilitat reducerea amprentei poluante a companiilor.

Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor europeni continuă să trăiască în zone în care nivelul de poluare depășește limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Nordul Italiei, Polonia, Serbia, Bulgaria și sudul României (zona București) se numără printre cele mai afectate regiuni

Aproximativ 98% dintre europeni locuiesc în zone cu niveluri nesănătoase de particule poluante PM2.5.

De asemenea, 80% din populația Europei locuiește în zone cu niveluri peste pragul considerat sigur de particule PM10, iar 86% în zone cu un nivel îngrijorător de dioxid de azot.

Particulele poluante PM2.5 și PM10 sunt suficient de mici pentru a ajunge în plămâni și au fost asociate cu o gamă largă de afecțiuni medicale, de la boli de inimă și cancer la nașteri premature.

Poluarea duce la moartea prematură a peste 400.000 de cetățeni europeni, în fiecare an

Experții estimează că aceste particule sunt responsabile pentru moartea prematură a peste 400.000 de cetățeni europeni în fiecare an.

Nivelurile ridicate de dioxid de azot pot contribui la apariția astmului și pot crește susceptibilitatea infecțiilor respiratorii.

Latest news
știri