6.5 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

Planșeul de la Unirii trebuie reparat. Nici Pasajul nu stă mai bine, ar trebui înălțat

Construcția datează din anii 1930, deci ar trebui să fie măcar consolidată, dacă nu refăcută

Unul dintre cei mai cunoscuți ingineri, care a participat și la expertiza cu privire la pasajul unirii, spune că planșeul din această zonă a capitalei trebuie reparat. Directorul Departamentului de Rezistența Materialelor, Poduri și Tuneluri din Universitatea Tehnică de Construcții București, Ioan Răcănel, spune că acest planșeu a fost construit acum aproape 100 de ani, deci este necesar ca el să fie refăcut.  „Planșeul începe în zona Hanul lui Manuc, în dreptul Străzii Căldărari, unde intră în subteran Dâmbovița și se termină acolo unde râul iese la suprafață, la intersecția bd. Unirii cu bd. Dimitrie Cantemir. Merge pe sub Parcul Unirii, pe diagonală. Lățimea aproximativă este de 22-25 de metri. Grosimea planșeului este variabilă, zic eu între 80 și 120 cm. Practic este un pod peste Dâmbovița”, a spus inginerul Ionuț Răcănel, pentru Hotnews.

Sunt degradări severe

„Sunt degradări severe, altele mai puțin severe. Practic tot acest planșeu stă pe niște cadre de beton armat. În anumite locuri există rigle a căror secțiune este diminuată, s-au desprins bucăți de beton, există armături secționate. Peste cadrele acestea prefabricate sunt niște predale de beton și anumite predale au cedat în timp. Mai sunt niște degradări severe la niște stâlpi, unde practic cămășuiala făcută la consolidare a cedat și trebuie refăcută. Betonul este expulzat în anumite locuri, exfoliat în alte locuri sunt și armături corodate. În alte locuri sunt armături îndoite. Nu sunt niște degradări anormale la vechimea structurii, le întâlnim la orice fel de pod care are o vechime similară”, a mai spus inginerul Cât privește pasajul de la Unirii, inginerula  explicat că el a sugerat înlocuirea grinzilor.

Grinzile din partea superioară a pasajului trebuie înlocuite

„Pasajul este o structură casetată, are un radier gros de 1 m și jumătate, la partea de jos și partea de sus este constituită din grinzi prefabricate. Cum am recomandat și în expertiză, grinzile de la partea superioară trebuie înlocuite pentru că prezintă degradări. Noi am sugerat ca atunci când se desfac grinzile să fie înălțat și pasajul cu 50-60 cm, dacă tot se schimbă structura de rezistența. Problema este că această mărire a gabaritului în pasaj se poate face, dar trebuie făcută o sistematizare a zonei, pentru că trebuie făcută o regândire a circulației apei din precipitații, adică nu se poate înălța foarte mult pasajul. Mai sunt de făcut lucrări de consolidare la pereți”, a mai spus Ioan Răcănel.

spot_img
Latest news
știri