21.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie, 2024

VIDEO | Un meteor extrem de strălucitor a luminat albastru cerul Spaniei. De ce a avut această nuanță

Cerul Peninsulei Iberice a fost brăzdat, în weekend, de un meteor extrem de strălucitor, de culoare albastră.

Un meteor extrem de strălucitor a luminat cerul în vestul Europei, weekend-ul trecut. Nuanța sa albăstruie a putut fi văzută cum a brăzdat bolta cerească de deasupra Peninsulei Iberice, potrivit Observator.

Strălucirea obiectului s-a ridicat în cele câteva fracțiuni de secundă la strălucirea soarealui. Numeroși observatori din vestul continentului s-au declarat de-a dreptul speriați. Specialiștii spun că diametrul obiectului ar fi putut fi de aproximativ un metru.

Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori, a vorbit despre bolidul din Peninsula Iberică.

El a spus că un meteor devine bolid atunci când „strălucirea sa este mai mare decât a planetei Venus“.

„Acesta a fost un bolid foarte strălucitor. Aţi văzut efectul, că s-a făcut lumină ca şi ziua, afară“, a spus specialistul.

Având în vedere strălucirea extrem de mare, Valentin Grigore a estimat că mărimea obiectului a fost „de aproximativ un metru“.

„Putem să spunem că a fost un fel de mic asteroid, a precizat el.

Meteor albastru pe cerul Spaniei. De ce a avut această culoare?

Ceea ce i-a intrigat foarte mult pe privitori a fost culoarea albăstruie a meteorului. Nuanța de culoare emanată de obiect în timp ce intervine forța de frecare și acesta se aprinde în atmosfera terestră ține de compoziția chimică a obiectului. Meteorii cu nuanța albastră sunt, de exemplu, produși de obiecte care au magneziu în compoziție.

„Asteroizii, ca orice corp, pot avea anumite compoziţii. De obicei magneziu sau alte minerale care dau astfel de culori“, a spus și Valentin Grigore.

De exemplu, dacă meteorul ar fi fost verde, acela era un semn al prezenței nichelului și fierului în compoziția sa. Se pare că, în fiecare an, aproximativ 25 de milioane de meteoriți intră în atmosfera terestră. Majoritatea dintre aceștia sunt distruși înainte să cadă pe Pământ. Totuși, cei care ajung să cadă sunt denumiți meteoriți și au o foarte mare valoare științifică.

„De obicei intră deasupra oceanelor. Şi nu-i vedem. S-ar putea în fiecare noapte să treacă aşa ceva“, a conchis Valentin Grigore.

spot_img
Latest news
știri