Regiunea din România în care respirăm cel mai curat aer

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, potrivit unui top al Agenţiei de mediu a Uniunii Europene. În clasamentul celor 320 de localități monitorizate sunt și 3 orașe din România, dar acestea se află în zona „roșie” a localităților poluate, arată Digi 24.

Particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost, de asemenea, scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen, potrivit raportului citat de Agerpres.

Conform dpa, particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii, au fost la valori scăzute și în Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi în oraşul Bergen din Norvegia.

Lista publicată joi de EEA s-a bazat pe o evaluare a peste 320 de oraşe din Europa. În 127 dintre acestea s-a stabilit că există o calitate bună a aerului, 123 au înregistrat o poluare moderată, iar alte 73 de orașe au avut o calitate slabă sau foarte slabă, mai arată sursa citată. De asemenea, conform experților, cele mai multe orașe din partea inferioară a clasamentului se află în Polonia şi în nordul Italiei.

Bucureștiul, Timișoara și Brașovul: orașele cu cel mai poluat aer din țară

Tot în partea inferioară a clasamentului se află și 3 orașe din România. Astfel, Bucureștiul ocupă locul 263 în clasament. Alături de Capitală, Timișoara se situează pe locul 267, iar Brașovul are cea mai slabă calitate a aerului, situându-se pe locul 273.

Conform specialiștilor, în România, cel mai curat aer ar fi în Sinaia. Experții au susținut că aerul curat a fost principalul motiv pentru construcția Palatului Peleș, în staţiunea de pe Valea Prahovei.