0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Microplasticele ar putea declanșa inflamații în celulele creierului

Oamenii de știință au efectuat cercetări pe șoareci în care au descoperit ce probleme pot crea microplasticele celulelor din creier.

Microplasticele din sângele nostru sunt probabil capabile să traverseze bariera hematoencefalică, conform Science Alert.

Bariera hematoencefalică se referă la bariera fiziologică care există între sistemul sanguin și sistemul nervos central (creier). Se pare că microplasticele deteriorate sunt mult mai toxice pentru celulele creierului uman decât cele proaspete.

„Implicațiile nocivității microplasticelor sunt deosebit de alarmante. microplasticele secundare expuse în mediile naturale induc un răspuns inflamator mai sever în creier”, a spus biologul Sung-Kyun Choi, Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology (DGIST).

Ne-am înconjurat complet de materiale plastice. Ne îmbrăcăm cu plastic, comunicăm cu plastic, mâncăm și bem din plastic, îmbrăcăm haine din plastic etc. 390 de milioane de tone de plastic au fost produse doar în 2021. Fiecare dintre aceste surse produc fragmente cunoscute sub numele de microplastice.

Expuse la mediul natural, aceste fragmente minuscule își schimbă forma și structura. Ulterior, ele se întorc în corpul uman. Cu mult înainte de a ne naște, absorbim un praf de bucăți de plastic deteriorate.

Microplasticele ar putea declanșa inflamații în celulele creierului

Cercetările anterioare au testat efectele plasticului nou asupra celulelor creierului nostru. Acum, biologul DGIST Hee-Yeon Kim și colegii le-au provocat cu particule degradate. Ei au analizat atent modul în care celulele imune ale creierului nostru, microglia, răspund la microplasticele derivate din polistiren, în comparație cu cele „virgine” de dimensiuni similare.

Hrănirea șoarecilor cu microplastice degradate a crescut nivelul de particule inflamatorii din sângele acestora. Ei au experimentat, de asemenea, o creștere a morții celulare în creierul lor. Așa că, cercetătorii au comparat apoi bucăți de polistiren degradate din microglia umană cultivate în laborator.

Microglia reprezintă 10-15% din celulelel creierului nostru. Microglia verifică sistemul nostru nervos central în căutarea obiectelor care nu ar trebui să fie acolo. Deloc surprinzător, cercetările anterioare întreprinse de echipă au descoperit microparticule care se acumulează în microglia de șoarece.

Răspuns inflamator al creierului

Kim și colegii sai au descoperit că microplasticele afectate de intemperii au afectat proteinele implicate în descompunerea zaharurilor în energie. Astel s-a crescut numărul acestora în celulele microgliale de 10 până la 15 ori mai mult decât în celulele aparținând grupurilor de control. De asemenea, au crescut concentrațiile de proteine implicate în moartea celulelor cerebrale.

Echipa bănuiește că acest lucru ar putea avea de-a face cu schimbările pe care le întâlnesc microplasmele odată ce sunt expuse la lumina soarelui. Polistirenul absoarbe undele UV, determinând plasticul să devină mai fragil și mai predispus la fragmentare.

Toate acestea înseamnă un răspuns inflamator crescut al celulelor creierului. Este mult mai sever decât ceea ce a fost produs de microplasticele neafectate testate la doze echivalente.

„Am identificat, pentru prima dată, că plasticul scurs în mediu suferă un proces accelerat de transformare. El evoluează în microplastice secundare care pot servi drept substanțe neurotoxice. Acest lucru duce la creșterea inflamației și a morții celulare în creier”, explică Choi.

Deși studiul a fost efectuat doar pe șoareci, este posibil ca și în cazul oamenilor microplasticele să acționeze în același mod.

spot_img
Latest news
știri