Procurorii DIICOT, dar și polițiștii BCCO de la Pitești au descins în 33 de locații punând în aplicare mai multe mandate de percheziție domiciliară din mai multe județe: Argeș, Ilfov, Vrancea și a municipiului București. Totul are legătură cu o cauză care vizează mai multe infracțiuni de delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals și instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor, deturnarea licitațiilor publice și îngroparea deșeurilor. În cauză s-a reținut că, pe raza județului Argeș, a acționat un grup infracțional organizat constituit, consolidat și structurat în ultimii 10 ani, specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare și reciclare), spun procurorii.
Monopol asupra gunoaielor
Acest grup ar fi fost constituit pentru obținerea unor avantaje financiare necuvenite, prin menținerea monopolului și controlului asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș. Și prin delapidarea bugetelor locale și naționale. “Prin raportarea ca fiind reciclate către organizațiile pentru transferul responsabilității a unor cantități cât mai mari de deșeuri, pentru îndeplinirea obligațiilor anuale asumate față de producătorii de deșeuri, (cantități ce nu au existat în realitate și care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori), a fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu.
Cum au delapidat Adminstrația Fondului de Mediu
Mai exact ceea ce reprezenta contribuția ce ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile” au comunicat cei de la DIICOT. Practic cei care ar fi trebuit să se ocupe de managerierea deșeurilor, nu doar că nu se ocupau, dar raăportau și mai mult decât aveau de reciclat. Firma vizată ar fi Girexim Universal, care îi aparține omului de afaceri Gheorghe Văsâi. Contactați de reporterii Știrea Verde reprezentanții firmei nu au fost de găsit pentru exprimarea unui punct de vedere legat de aceste percheziții. După finalizarea acestor acte procedurale, cei care sunt vizați vor fi conduși la sediul DIICOT pentru a da declarații.