13.4 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

Primăria Bacău și Primăria Comănești, activități de manipulare a deșeurilor de domeniul penalului

Garda de Mediu, amenzi și sesizare a organelor de cercetare penală, în cazul ambelor primării

Scandalul încălcărilor flagrante și deliberate ale legilor de protecția mediului nu este nici pe de parte de a se apropia de final, la Bacău. De data asta, în prim plan se află Primăriile Bacău și Comănești. Acestea au fost amendate, săptămâna trecută, anunță Garda Națională de Mediu (GNM). Primăriile vinovate au ignorat total legile privind manipularea și depozitarea ilegală a deșeurilor. Mai grav, primăria Bacău ar fi lăsat să zacă, într-un loc public, deșeuri conținând azbestos, o substanță extrem de nocivă pentru sănătatea publică. 

„Depozitările necontrolate de deșeuri din județul Bacău sunt din nou în atenția comisarilor GNM din teritoriu, care au demarat mai multe verificări în urma unor sesizări venite pe adresa comisariatului județean,” anunță o postare de pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu.

Primăria Comănești, comportament și justificări demne de o grupare de crimă organizată…

Foto: GNM Bacău, Facebook

Comisarii GNM Bacău s-au deplasat, în primă instanță, la Comănești.  Acolo, ei au descoperit că Primăria Bacău crease, pe un teren extravilan aflat pe domeniul public, un adevărat depozit de deșeuri provenite din demolări. Fotografiile ilustrează un adevărat munte de beton, cărămidă, BCA, piatră etc. Primăria Bacău le tasase și făcuse să pară o parte integrantă din peisajul local. Reprezentantul primăriei aflat la fața locului a încercat să justifice prezența deșeurilor pe acel teren. Primăria dispusese transportul acestora pe terenul respectiv în vederea consolidării drumului, deci a asigurării circulației în condiții de siguranță. Povestea oferită de primărie nu s-a verificat în documentele prezentate. Astfel, comisarii GNM au constatat că aceasta nu deținea niciun act de reglementare, din punct de vedere al protecției mediului, pentru deșeurile respective. 

… și acuzații pe măsură

Primăria Comănești s-a trezit, astfel, nu doar cu o sancțiune contravențională constând în amendă. Comisarii GNM Bacău au aplicat și o sancțiune complementară. Primăria este obligată să desființeze așa-zisele „lucrări” începute, și să aducă terenul la starea sa inițială. Mai mult: comisarii de mediu au sesizat organele de cercetare penală. Astfel, primăria Comănești este pasibilă de a fi anchetată, cu puțin noroc și fără intervenții politice care să o scoată basma curată,  pentru încălcarea prevederilor OUG nr. 92/2001 privind regimul deșeurilor.

Municipiul Bacău, azbest la liber, pentru toată lumea 

Comisarii au descins și în municipiul Bacău, zona Străzii Constanței. Aici, ei au verificat informațiile deținute, care indicau depozitarea unor deșeuri industriale rezultate din demolări compuse din beton și azbest. Acestea acopereau o suprafață de nu mai puțin de 1,5 de hectare. Deșeurile proveneau din desființarea unor garaje ce aparțineau de Primărie. În cazul azbestului, un material cancerigen, depozitarea acestuia în aer liber este interzisă. Legislația prevede îndepărtarea acestuia în condiții bine controlate, și abia după ce a fost udat în prealabil, pentru a stopa împrăștierea particulelor cauzatoare de cancer. Aceasta prevede că „materialul azbestos saturat cu apă va fi îndepărtat în bucăți mici și depus imediat în containere etichetate care vor fi închise etanș.”

Foto: GNM Bacău, Facebook

Sesizare penală, și în cazul Primăriei Bacău

Comisarii GNM Bacău au sancționat Primăria Municipiului Bacău cu o amendă, dar au și sesizat organele de cercetare penală. „Întrucât deșeurile provenite din  desființarea unor garaje, aparțineau municipalității, UAT Municipiul Bacău a fost sancționată cu amendă în valoare de 70.000 lei și i-au fost impuse măsuri cu termene (interzicere stocării deșeurilor din construcții/demolări și aducerea terenului la starea inițială). Potrivit documentelor, deșeurilor din azbest au fost preluate în vederea eliminării de către un operator autorizat. Și în acest caz, a fost înaintată o sesizare penală instituțiilor competente,se arată în comunicatul GNM. 

Garda de Mediu Bacău, acuzată recent că este complice la perpetuarea fenomenului de poluare a mediului 

Bacăul nu este la prima abatere de acest gen. Vineri, 18 martie, Ziarul de Bacău a publicat un articol în care instituțiile de mediu din județul sunt acuzate că închid ochii la majoritatea activităților care afectează grav mediul. Mai mult, amenzile aplicate de Garda de Mediu nu ar face nimic pentru a opri aceste fenomene. Publicația prezintă cazul unei companii de construcție care încerca să ridice nivelul unui teren, umplându-l cu gunoaie. Imediat după ce a fost amendat pentru asta, agentul economic a început să ardă deșeurile în cauză. Nu altundeva, dar la câțiva metri de puțurile și rezervoarele de apă care alimentează orașul.  Sesizați, reprezentanții GM Bacău nu ar fi putut verifica sesizările făcute. Mai mult, aceștia ar fi cerut și ca materialele foto sau video prezentate în sesizări să  fie făcute folosind o aplicație care să indice coordonatele GPS.  

Latest news
știri