3.3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Sateliții reprezintă o „amenințare globală fără precedent”, avertizează oamenii de știință

Astronomii avertizează că poluarea luminoasă creată de sateliții care orbitează Pământul reprezintă o „amenințare globală fără precedent pentru natură”, conform Science Alert.

Numărul de sateliți de pe orbita joasă a Pământului s-a dublat față de 2019, când compania americană SpaceX a lansat prima „mega-constelație”, care cuprinde mii de sateliți.

De asemenea, noi constelații pentru internet vor fi lansați în curând. Mii de obiecte noi vor fi adăugate într-o zonă deja aglomerată. Aceasta se află la mai puțin de 2.000 de kilometri deasupra Pământului.

Riscul e că fiecare satelit nou se poate ciocni de un alt obiect care orbitează Pământul. Acest lucru duce în final la un număr mai mare de deșeuri cosmice.

Ulterior se poate crea o reacție în lanț în care coliziunile în cascadă creează fragmente din ce în ce mai mici de resturi. Aceste deșeuri spațiale” reflectă ulterior lumina înapoi pe Pământ.

Sateliții creează poluare luminoasă

În revista Nature Astronomy, astronomii au avertizat că această poluare luminoasă în creștere amenință viitorul profesiei lor. Aceștia au spus că, pentru prima dată, au măsurat cât de mult ar afecta financiar și științific activitatea unui observator de pe Terra.

Modelarea a sugerat că pentru Observatorul Vera Rubin, un telescop gigant aflat în prezent în construcție în Chile, cea mai întunecată parte a cerului nopții va deveni cu 7,5% mai strălucitoare în următorul deceniu.

Acest lucru ar reduce numărul de stele pe care observatorul le poate vedea cu aproximativ 7,5%, potrivit lui John Barentine.

Acest lucru ar adăuga aproape un an la timpul de observare și ar costa aproximativ 21,8 milioane de dolari, a declarat Barentine de la Dark Sky Consulting. În plus, mai există un cost al unui cer mai strălucitor, imposibil de calculat. E vorba de evenimentele cerești pe care omenirea nu le va putea observa vreodată.

Un alt studiu sugerează, de asemenea, că măsurătorile actuale ale poluării luminoase subestimează în mod semnificativ fenomenul.

Poluarea luminoasă nu va afecta doar domeniul astronomiei

Aparna Venkatesan, astronom la Universitatea din San Francisco, spune că numărul mare de sateliți amenință și „vechea noastră relație cu cerul nopții”.

„Spațiul este moștenirea și strămoșul nostru comun. Ne conectează prin știință, povești, artă, origini și tradiții culturale. Acum este în pericol”, a adăugat ea.

Mai mulți astronomi din Spania, Portugalia și Italia a cerut oamenilor de știință să „oprească acest atac” asupra nopții naturale.

„Pierderea aspectului natural al unui cer de noapte curat pentru toată lumea, chiar și pe vârful K2 sau pe malul Lacului Titicaca sau pe Insula Paștelui este o amenințare globală fără precedent la adresa naturii și a moștenirii culturale. Dacă nu este oprită, această nebunie se va intensifica”, au spus astronomii.

Ei au cerut limitarea drastică a mega-constelațiilor, adăugând că „nu trebuie să respingem posibilitatea de a le interzice”.

spot_img
Latest news
știri