Oamenii de ştiinţă au descoperit pe marea insulă de gunoi din Pacific, situată între Hawaii şi statul american California, nevertebrate marine care populează în mod obişnuit regiunile costiere din vestul Oceanului Pacific, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres.
Potrivit unui studiu, zeci de specii comune care trăiesc în habitatele costiere se hrănesc și se înmulțesc pe deșeurile de plastic plutitoare.
În timp ce există dovezi din secolul al XIX-lea referitoare la speciile marine care plutesc, rolul plutelor naturale a fost limitat, deoarece materialul lor se descompunea în larg în câteva luni sau în câțiva ani.
Cu toate acestea, în 2023, deşeurile de plastic reprezintă o suprafaţă mai persistentă.
Cercetătorii au colectat 105 deşeuri de plastic plutitor din aşa-numitul ”Marele petic de gunoi al Pacificului”
Oamenii de știință au identificat pe acestea resturi aparţinând unui număr de 484 de organisme nevertebrate marine, iar 80% dintre ele erau specii care se regăsesc în mod obişnuit în habitatele costiere.
Studiul a arătat că numărul de artropode și moluște observate pe deșeurile de plastic era de trei ori mai mare decât cel al speciilor pelagice obișnuite din largul oceanului.
Noi specii, înrudite cu meduzele, trăiesc și se înmulțesc pe deșeurile de plastic
Specii precum hidrozoare, care sunt înrudite cu meduzele și coralii, împreună cu crustaceele de tip amfipode și izopode, trăiau și se înmulțeau pe deșeurile de plastic.
Conform declarațiilor oferite de specialiști, acest rezultat poate indica faptul că speciile au capacitatea de a supraviețui și se dezvolta în largul oceanului și că acest tip de mediu poate reprezenta o nouă formă de comunitate ecologică.