0.9 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

De ce înoată delfinii înaintea navelor

Ai văzut filmul Titanic și te-ai întrebat dacă scena cu delfinii care înoată în fața navei e reală. Află că este, iar motivele din spatele acestui comportament al cetaceelor sunt larg dezbătute de cercetători.

Probabil că multora li s-a întâmplat să se plimbe cu barca sau cu vaporul și să vadă delfinii jucându-se în spatele ambarcațiunii sau călărind pe valul de la prova acesteia, scrie IFL Science.

Dar ce inspiră acest comportament la aceste cetacee curioase? Pur și simplu se distrează sau există mai mult în acest comportament decât se vede?

Potrivit Encyclopaedia of Marine Mammals, delfinii fac acest lucru de când au apărut bărci rapide pe oceane. Chiar și grecii au scris despre călăria valurilor în apele mediterane. În timpurile moderne, aceștia exploatează valul de presiune produs de ambarcațiune în partea din față.

Delfinii cu nas de sticlă (Tursiops truncatus) sunt faimoși în special pentru „călăria“ valurilor. Sunt poate cea mai comună specie văzută atunci când vine vorba de activitățile turistice de observare a delfinilor și excursiile cu barca. Un studiu din 2009 a investigat această specie și întâlnirile sale cu diferite nave.

De ce călăresc delfinii valurile

Autorii au descoperit că între 2003 și 2006 au fost întâlnite 201 grupuri de delfini. Dintre acestea, doar 44 au manifestat comportamente interactive cu ambarcațiunile. Ei sugerează că acest comportament ar putea fi folosit pentru a reduce costul energetic al înotului pentru delfini. Totuși, ar putea exista și un alt motiv în joc.

Studiul mai sugerează că factori precum tipul de navă, activitatea navei și starea motorului influențează cel mai probabil nivelul de activitate și interacțiunea pe care delfinii au avut-o cu ambarcațiunile.

Într-un alt studiu, prezentat la cea de-a 28-a Conferință anuală a Societății Europene pentru Cetacee, cercetătorii au descoperit diferențe regionale. Delfinii din strâmtoarea Bosfor au fost mai predispuși la acest comportament în partea de sud a acesteia. Autorii sugerează că delfinii au făcut acest lucru, deoarece în zonă nu se pescuia atât de mult. Observările au fost legate de activitățile de hrănire și strategia de hrănire, deși au sugerat și un element de joacă.

Toate aceste cercetări indică motive multiple pentru care delfinii ar putea călări valurile:

  • ar putea oferi un avantaj energetic pentru un delfin care înoată;
  • îi ajută să să aibă acces la locurile de hrănire preferate;
  • le oferă mai multe oportunități de a vâna prada, deoarece bărcile pot deranja bancurile de pești;

Cu toate acestea, să nu uităm de elementul de joc. Delfinii sunt animale extrem de inteligente, sociale și curioase, așa că s-ar putea să călătorească valurile doar pentru distracție.

spot_img
Latest news
știri