27.2 C
București
luni, 23 septembrie, 2024

Microplastic, descoperit în sol vechi de 1900 de ani

Prezența microplasticelor a fot confirmată pentru prima dată în mostre de sol vechi de peste 1900 de ani.

Pe măsură ce gradul de conștientizare a microplasticelor și a impactului lor negativ asupra sănătății crește, oamenii optează pentru produse alternative. Acum, cercetătorii au identificat 16 tipuri de polimeri microplastici în probe de sol care datează din secolul I sau al II-lea după Hristos. Acestea au fost găsite la peste 7 metri adâncime, potrivit MSN.

Cercetarea a fost realizată de cercetători de la Universitatea din York din Anglia. Ulterior, a fost publicată într-un jurnal numit Science of the Total Environment.

John Schofield, profesor și director de studii la Departamentul de Arheologie al Universității din York, a spus:

„Se pare că este un moment important, confirmând ceea ce ar fi trebuit să ne așteptăm. Ceea ce anterior se credea a fi depozite arheologice curate, pregătite pentru investigație, sunt contaminate cu materiale plastice. E vorba de depozitele prelevate și depozitate la sfârșitul anilor 1980”, a spus el.

Microplastic – prezent în tot mai multe locuri

Microplasticele sunt bucăți de plastic minuscule care se găsesc în lucruri de zi cu zi precum țigări, haine și produse de înfrumusețare. Sunt mai mici decât un bob de orez. Practic, au dimensiuni mai mici de 5 mm.

Potrivit cercetătorilor, produsele de înfrumusețare au conținut în mod obișnuit microplastic, până în 2020.

Microplasticele pot duce la probleme de sănătate la oameni, inclusiv stres oxidativ, leziuni ale ADN-ului, probleme ale organelor, tulburări metabolice, reacții imune, neurotoxicitate și daune asupra reproducerii sau dezvoltării.

Studiile sugerează, de asemenea, o legătură între expunerea la microplastice și diferite boli cronice.

spot_img
Latest news
știri