4.6 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Poveștile pozitive de Mediu din anul 2022. Sunt reale și au forța exemplului

Anul 2022 se apropie de final și printre atâtea lamentări în ceea ce privește protecția Mediului, s-au întâmplat și lucruri pozitive în acest domeniu, iar noi dorim să le evidențiem

Criza climatică reprezintă o problemă care stârnește un sentiment de lipsă de speranță și de emoție generală cu privire la ceea ce urmează să se întâmple. Cu toate acestea, Euronews a întocmit o listă ale celor mai pozitive evenimente de Mediu care au marcat anul 2022.

Povești pozitive de mediu din luna decembrie

– Comunitatea hindusă Bishnoi, care are peste 1,5 milioane de adepți, a luptat pentru a proteja mediul de mai bine de 500 de ani. Comunitatea crede în sacralitatea oricărei vieți, evitând carnea și tăierea copacilor

– Uniunea Europeană a anunțat un acord pentru impunerea unui tarif la dioxid de carbon asupra importurilor de bunuri poluante precum oțel și ciment.

Acesta este cunoscut sub numele de „Mecanismul de ajustare a frontierei de carbon” (CBAM) și va acoperi importurile industriale din cele 27 de state membre ale blocului, vizând mai întâi produsele cele mai poluante.

– Cercetătorii au construit o nouă baterie cu o capacitate de stocare a energiei de patru ori mai mare decât a litiului. Aceasta este realizată din sulf de sodiu, un tip de sare topită care poate fi procesată din apa de mare, iar acumulatorul este mai ieftin și mai ecologic decât opțiunile existente.

– Belgia va impune noi taxe pentru avioanele mai vechi și mai zgomotoase, precum și pentru avioanele private și zborurile pe distanțe scurte, potrivit unui comunicat al guvernului.

– O centrală uriașă de captare a carbonului a primit autorizația de planificare în Marea Britanie. Aceasta ar putea elimina 1,5 milioane de tone de CO2 pe an.

– Țestoasa Jonathan a fost declarată cel mai bătrân animal terestru viu din lume. Aceasta a sărbătorit 190 de ani de viață și este un exemplar de țestoasă gigantică din Seychelles.

– Franța interzice zborurile interne pe distanțe scurte în favoarea călătoriilor cu trenul. Comisia Europeană a aprobat eliminarea zborurilor între orașele în care călătoria cu trenul durează mai puțin de două ore și jumătate.

– Trei universități din Marea Britanie au interzis companiilor de combustibili fosili să facă recrutări în campusurile universitare. Universitatea Bedfordshire, Universitatea de Arte din Londra și Universitatea Wrexham Glyndwr au promis că vor încheia toate relațiile cu cei din industria de petrol, gaze și minerit.

Povești pozitive de mediu din noiembrie 2022

– McDonald’s a început să folosească ambalaje reutilizabile. Fotografiile cu acestea au devenit virale în noiembrie, utilizatorii observând designul retro al acestora.

– Premieră în Barcelona, unde a fost implementat proiectul „bicibus”, prin care sute de copii vor merge la școală în siguranță, într-un convoi de biciclete.

– Oficiul Poștal din Franța folosește biciclete pentru a încerca să își reducă emisiile de carbon cu 30% până în 2025. Poșta speră să ajungă la livrări 100% fără carbon în 22 de orașe franceze.

– În SUA, sursele regenerabile sunt pe cale să producă mai multă energie decât cărbunele în acest an.

– O casă imprimată 3D, complet reciclabilă, făcută din „făină de lemn”, a fost prezentată de cercetători. Aceasta a fost construită de o echipă de la Universitatea din Maine, SUA, și e realizată din fibre de lemn și bio-rășini rămase de la fabrici de cherestea.

– Noi cercetări sugerează că plantele pot transmite adaptarea la climă descendenților lor. Studiul publicat în revista Trends in Plant Science a constatat că „amintiri” despre supraviețuire într-o lume în schimbare sunt transmise prin ceva numit epigenetică. Cercetătorii speră că descoperirea îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care inteligența plantelor luptă împotriva schimbărilor climatice.

– Guvernul britanic a anunțat fonduri de aproape 7 miliarde de euro pentru izolarea locuințelor. Activiștii grupului de protest Insulate Britain au sărbătorit angajamentul drept „o victorie pentru oamenii obișnuiți în rezistența civilă”.

– Recifele din Hawaii vor fi reparate după uragane datorită poliței inovatoare de asigurare a coralilor. Un ONG din SUA a plătit asigurări pentru a ajuta la repararea recifelor de corali din Hawai’i după uragane și furtuni tropicale. Este prima politică de acest gen din țară.

– O nouă tehnologie dezvoltată în Australia poate extrage substanțe chimice dăunătoare pentru totdeauna din apa de ploaie. Utilizează lumina soarelui și procese chimice pentru a separa substanțele din apă care pot fi apoi îndepărtate de pe suprafață.

– Organismul de supraveghere al mediului al ONU va lansa o bază de date publică cu scurgerile globale de metan detectate de sateliții spațiali. Noul program va încuraja companiile și guvernele să reducă emisiile ridicate de gaze cu efect de seră.

– Ouăle pot fi folosite pentru a filtra microplasticele și sarea din apă, arată cercetările. Albușurile pot elimina sarea și microplasticele din apa de mare cu o eficiență de 98% și, respectiv, 99%.

– Schimbările climatice exacerbează pierderea terenurilor arabile,dar fermierii indieni luptă împotriva acestui proces de deșertificare cu tehnici naturale.

– COP27 oferă 15 milioane de euro pentru a proteja recifele de corali din Egipt. Recifele de corali Sharm El Sheikh, care atrag turiștii în zona Mării Roșii, sunt printre cele mai pline de biodiversitate din lume. Ele găzduiesc peste o mie de specii diferite de pești și aproximativ 350 de specii de corali.

– Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru obiective obligatorii de reducere a emisiilor pentru sectoare precum transportul rutier, agricultura, clădirile și deșeurile. Aceste obiective mai stricte măresc reducerea emisiilor la care fiecare națiune se angajează în următorii ani.

– În San Francisco, o serie de inițiative de mediu abordează poluarea aerului și congestionarea traficului.

– S-a confirmat existența porumbelului fazan cu ceafa neagră, care a fost văzut ultima dată acum 140 de ani. În ciuda observărilor ocazionale făcute de vânători, existau temeri că animalul ar fi dispărut.

– ONU va aloca 3,1 miliarde de euro în construirea unor sisteme de avertizare timpurie împotriva dezastrelor climatice.

– La COP27, peste 25 de țări au lansat o comisie prin care să se tragă reciproc la răspundere pentru angajamentul de a pune capăt defrișărilor până în 2030, promițând finanțare suplimentară pentru acest efort. Noul grup, care include țări precum Japonia, Pakistanul, Regatul Unit și altele, totalizează aproximativ 35% din pădurile lumii.

Povești pozitive de mediu din octombrie 2022

– Noul președinte Lula s-a angajat să pună capăt defrișărilor din Amazon după victoria din alegeri.

– Norvegia și-a ridicat obiectivul de reducere a emisiilor legate de climă la cel puțin 55% până în 2030.

– Începând din 2025, o nouă lege din Germania va cere producătorilor de produse care conțin plastic de unică folosință să plătească într-un fond central administrat de guvern. Fondul va colecta aproximativ 450 de milioane de euro în primul an, ceea ce va contribui la costul curățării gunoiului din spațiile publice

– Primul sat din India alimentat integral cu energie solară ajută locuitorii să economisească timp și bani. E vorba de satul Modhera din statul Gujarat din vestul Indiei.

– Au fost decernate Premiile Comedy Wildlife Photography Awards 2022. Finaliștii Premiilor de fotografie Comedy Wildlife de anul acesta au prezentat cele mai amuzante imagini cu animale, de la un somon care plesnește un urs și până la o zebră într-o ipostază indecentă.

– China plănuiește să construiască cel mai mare parc eolian din lume, o instalație atât de mare încât ar putea alimenta întreaga Norvegie.

– Lloyds, cea mai mare bancă națională din Marea Britanie, a anunțat că nu va finanța noi zăcăminte de petrol și gaze.

– Tigrii, elefanții și leoparzii din Asia sfidează 12.000 de ani de tendințe de extincție și reușesc să trăiască în armonie alături de oameni, arată o nouă cercetare.

– Lămpile solare fabricate din deșeuri electronice s-au dovedit a fi o soluție pentru întreruperile de curent din Nigeria.

– Cercetătorii de la Universitatea Flinders din Australia au colaborat cu un dezvoltator german de biomateriale pentru a crea o alternativă durabilă la ambalajele din plastic rezistente la ulei.

Biopolimerul pe bază de alge marine este la fel de reciclabil ca și hârtia și poate fi folosit pentru a împacheta burgeri, cartofi prăjiți și pepite grase.

– Un pui de zimbru s-a născut în Marea Britanie pentru prima dată în mii de ani.

– Primul sat alimentat cu energie solară din India dă un exemplu de „reconciliere între omenire și planetă”, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

– Pentru prima dată, copiii au avut un spațiu oficial la conferința ONU privind schimbările climatice din Egipt, în noiembrie. Noul Pavilion pentru Copii și Tineret la COP27 le-a permis să poarte discuții și briefing-uri de politici.

– Fermierii francezi acoperă culturile cu panouri solare pentru a produce alimente și energie în același timp

– Guvernul Regatului Unit a recunoscut că planul său de reducere a emisiilor de carbon este inadecvat și acum trebuie să vină cu unul mai bun.

– Obiectivele de decarbonizare și trecerea la energie din surse regenerabile s-au accelerat în unele țări ale UE, deoarece încearcă să-și reducă dependența ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Blocul comunitar european speră acum să atingă 82% energie curată până în 2030. Dar o mână de națiuni din UE accelerează eliminarea treptată a combustibililor fosili, încercând să atingă 100% energie curată până la sfârșitul deceniului, potrivit Energy.

– Gospodăriile europene au o medie de 74 de aparate electrice, conform Forumului Waste Electrical and Electronic Equipment Forum (WEEE). Chiar și defecțiunea unui singur articol ar putea fi foarte costisitoare. Astfel au apărut, Repair Café, locuri speciale unde pot fi reparate electrocasnicele.

– Norvegia va reduce poluarea cu prima rețea de transport public cu emisii zero din lume. Oslo este pe cale să devină prima capitală din lume cu un sistem de transport public complet electric.

– Europa ar putea într-o zi să fie alimentată de panouri solare gigantice care orbitează planeta. Agenția Spațială Europeană (ESA) a dezvăluit un plan pentru a colecta energia soarelui în spațiu și a o transmite înapoi pe Pământ.

– Sarah Merrick de la Ripple Energy a început să ajute oamenii să dețină în comun o turbină eoliană.

– Sursele regenerabile alimentează 100% din cererea de energie electrică a Greciei.

– Energiile regenerabile au economisit 230 de milioane de tone de emisii de CO2 până în octombrie 2022

– Chiar dacă deșertul Atacama din Chile este cel mai însorit și cel mai uscat loc de pe pământ, recent au înflorit niște specii rare de flori. Guvernul chilian a fost determinat astfel să numească această regiune drept al 44-lea parc național pentru a proteja acest fenomen natural.

– Taiwan folosește spațiile neutilizate de la metrou pentru a cultiva alimente durabile, curate și organice.

– O fabrică indiană reciclează mucuri de țigară în umplutură pentru jucării moi.

– Primul reactor comercial de fuziune nucleară din lume va fi pus în funcțiune până în 2040, a promis guvernul Regatului Unit.

– Green Galatasaray. Echipa de fotbal din Turcia economisește aproape 400.000 de euro cu ajutorul acoperișul său solar

– Unele dintre cele mai emblematice ciocolate din Marea Britanie primesc o schimbare de stil ecologic. După 86 de ani, ciocolata Quality Street nu va mai fi împachetată în folie colorată și ambalaje din plastic. În schimb, produsele Nestlé vor fi împachetate în hârtie cerată reciclabilă.

Cultivatorii olandezi de flori reduc costurile folosind gunoi de grajd în loc să cumpere azot. Procedând astfel, fermierii scapă de surplusul de azot, iar horticultorii folosesc mai puțin gaz.

– Castorii au devenit o specie protejată în Anglia, la 400 de ani după ce au fost vânați până la dispariție.

Povești pozitive de mediu din septembrie 2022

– Energia solară ar putea fi stocată într-o zi în pământ. O resursă naturală abundentă este folosită de cercetătorii de la Universitatea Cardiff pentru a ajuta la rezolvarea problemei stocării energiei regenerabile. Un nou proiect „aventuros” pentru a crea o „baterie de sol” folosește viața microbiană a Pământului pentru a transfera energie. Aceasta e una dintre zecile de idei strălucitoare care tocmai a primit un impuls major de finanțare de la guvernul Regatului Unit.

– Unul dintre cele mai avansate feriboturi electrice de pasageri din lume ar putea lega în curând Belfast și Bangor din Irlanda de Nord. Navele vor „zbura deasupra apei”.

– Calul lui Przewalski ar putea fi salvat cu ajutorul clonării. Dispărut în sălbăticie, calul lui Przewalski a supraviețuit în ultimii 40 de ani aproape în întregime în grădinile zoologice din întreaga lume.

– Urșii, lupii și zimbrii revin în toată Europa, au dezvăluit noi cercetări. Animalele se numără printre cele 50 de specii în expansiune urmărite în noul raport European Wildlife Comeback.

– Zeci de soluții inteligente au fost lansate în cadrul unui proiect finanțat de UE numit RUGGEDISED, care urmărește să decarbonizeze trei orașe și să inspire multe altele. Umeå, Rotterdam și Glasgow au fost transformate în „orașe inteligente” pe baza unor idei simple despre digitalizarea transportului, a clădirilor și a altor infrastructuri.

– Rețeaua europeană a satelor cu berze (ESVN) reprezintă un grup de 15 sate din 15 țări europene diferite, toate având în vedere interesul berzei albe. Acestea își construiesc cuiburile pe acoperișuri, merg în grădinile oamenilor și, în cele din urmă, devin parte din viața lor de zi cu zi.

– Spania a acordat statutul de persoană celei mai mari lagune cu apă sărată din Europa, în premieră pe continent. Laguna Mar Menor a suferit dispariții masive ale vieții marine din cauza degradării cauzate de dezvoltarea coastelor și agricultura locală.

– În septembrie, Danemarca a devenit prima țară care a oferit compensații pentru „pierderi și daune” celor din regiunile cele mai vulnerabile climatice ale lumii.

– O japoneză și-a luat rămas bun de la facturile la energie pentru totdeauna. Chikako Fujii, în vârstă de 62 de ani, rezident în Tokyo, nu a plătit o factură de electricitate de 10 ani. Chikako nu are televizor, cuptor, mașină de spălat sau aer condiționat. Singurele electronice pe care le deține sunt alimentate de patru panouri solare, montate pe balconul ei.

– Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat luni că va acorda corporațiilor scoruri climatice înainte de a-și cumpăra obligațiuni și intenționează să acorde prioritate celor care fac mai mult pentru a dezvălui și reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

– Oamenii de știință prevăd că gaura din stratul de ozon se va închide în următorii 50 de ani
În 1987, la doar șapte ani după ce oamenii de știință au descoperit că substanțele chimice produse de om dăunează stratului de ozon, a fost semnat Protocolul de la Montreal pentru a încerca să se reducă cantitatea de substanțe chimice dăunătoare din atmosferă.

– Studenții olandezi au inventat o mașină cu emisii zero care captează carbon în timp ce merge.

– Un nou proiect ar putea aspira milioane de tone de carbon din aer până la sfârșitul deceniului. O nouă fabrică din Wyoming ar putea schimba jocul în cursa pentru încetinirea încălzirii globale

Până în 2030, „Proiectul Bison” speră să capteze cinci milioane de tone de CO2 pe an, aproximativ echivalentul a 5 milioane de zboruri dus-întors între Londra și New York.

– Fondatorul miliardar al Patagonia a fost lăudat pentru campania care ajută la combaterea schimbărilor climatice.

Yvon Chouinard, care a fondat brandul de îmbrăcăminte cu aproape 50 de ani în urmă, transferă proprietatea familiei sale într-un trust caritabil, făcând din Pământ unicul acționar și beneficiar al oricăror profituri care nu au fost reinvestite în afacere.

– Unul din 5 adolescenți va câștiga aproape 10.000 de euro pentru a-și dezvolta propria soluție la schimbările climatice. O aplicație care detectează boli în culturi și un instrument care folosește solzi de pește pentru a recupera metalele grele din apele uzate sunt doar două dintre ideile strălucitoare ale finaliștilor Premiului pentru Clima pentru Copii din acest an.

Tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani și-au prezentat soluțiile de mediu și climat la competiția Children’s Climate Foundation, fondată de furnizorul suedez de energie regenerabilă Telge Energi.

– Rechinii roșeni se învârt în cercuri în căutarea dragostei, au descoperit oamenii de știință.

– Lahti, Finlanda, a invitat un grup de rezidenți locali să încerce un „plan de sănătate planetară” pentru a vedea dacă a face alegeri mai ecologice ar putea fi benefic pentru sănătate.

Emisiile de carbon ale participanților și starea generală de sănătate au fost urmărite înainte și după experiment. Unul dintre participanți, al cărui plan s-a concentrat pe atenție și recuperare, a înregistrat o reducere cu 58% a nivelului său de epuizare.

– În ciuda creșterii costurilor bateriilor, companiile auto lansează vehicule electrice mai accesibile.

General Motors a dezvăluit viitorul Chevrolet Equinox EV, un SUV mic cu un preț de pornire estimat de aproximativ 30.000 USD (29.500 EUR) – semnificativ mai ieftin decât media actuală de aproximativ 65.000 USD (64.000 EUR) și o autonomie per încărcare de 400 km.

– Schimbarea mașinilor de cosit zgomotoase și care consumă combustibil cu o coasă simplă ar putea promova atenția, reconectarea cu natura și conservarea faunei sălbatice. În Marea Britanie Leicestershire și Rutland Wildlife Trust inițiază un proiect de trei ani, investind în coase, recrutând voluntari și identificând pășunile care sunt greu accesibile pentru mașini sau au nevoie de o abordare diferită pentru a-și proteja biodiversitatea.

– Energia solară a reprezentat 12,2% din energia electrică produsă în Uniunea Europeană în această vară – cea mai mare pondere înregistrată, potrivit unui nou raport. Această putere ar fi costat până la 29 de miliarde de euro dacă ar fi provenit de la centralele de ardere a gazelor naturale, potrivit analiștilor de la think tank-ul energetic Ember.

– Cercetătorii au analizat cele mai frecvent recomandate „alimente care stimulează imunitatea” pe motoarele de căutare de pe internet. Și se pare că 83% din cele 2.556 de recomandări au fost pe bază de plante.

– Orașul olandez Haarlem interzice reclamele pentru carne în spațiile publice, în ceea ce este salutat ca o premieră mondială.

– Păstăile de aluminiu și plastic utilizate în aparatele de cafea sunt o sursă dăunătoare de deșeuri pentru mediu.

Acum, compania elvețiană Migros a lansat o alternativă presupusă „ecologică” la acestea. „Bilele de cafea” sunt sfere de cafea pre-măcinate, condensate, care se dizolvă într-o mașină asemănătoare unei capsule.

„CoffeeB rezolvă problema deșeurilor de capsule și are un gust la fel de bun ca cafeaua tradițională în capsulă”, spune șeful companiei Frank Wilde.

– Câinii pot adulmeca peștii invazivi din lacuri fără să-i vadă, sugerează o nouă cercetare. Oamenii de știință au descoperit un nou instrument în lupta împotriva speciilor invazive, nasul puternic al celui mai bun prieten al omului.

– Primul feribot cu emisii zero din lume navighează între Marsilia și Corsica

– Cea mai bătrână broască țestoasă cu două capete din lume a aniversat 25 de ani

– Un tribunal sud-african i-a interzis companiei Shell să caute combustibili fosili de-a lungul Coastei Sălbatice a țării, o decizie salutată de militanți drept o „victorie masivă” pentru planetă.

– O fermă ecologică de mere din vestul Germaniei a găsit o modalitate întreprinzătoare de a-și proteja produsele în timpul verii neobișnuit de fierbinți din acest an. Aceasta a câștigat o a doua sursă de venituri în acest proces. Panourile solare umbresc livezile, permițându-i proprietarului să profite la maximum de terenul său.

– Singura centrală electrică pe cărbune rămasă din Hawaii a fost închisă în septembrie, după 30 de ani de funcționare, eliminând cea mai murdară sursă de electricitate a statului. Instalația a produs până la o cincime din energia electrică de pe insula Oahu.

Povești pozitive de mediu din august 2022

– Inginerii din SUA au inventat un nou tip de rășină din materialul care acoperă paletele turbinelor eoliene. Acesta ar putea fi reutilizat pentru a face blaturi, faruri de mașini, scule electrice, scutece și chiar jeleuri.

– Cea mai rară broască țestoasă de pe planetă a eclozat prima dată în 75 de ani, în Louisiana. Este prima dată când broasca țestoasă Kemp Ridley eclozează în apele Chandeleur în 75 de ani.

– Franța oferă 4.000 de euro pentru a schimba mașinile cu biciclete electrice și ia în considerare interzicerea avioanelor private

– Un număr tot mai mare de proprietari de vehicule electrice (EV) aleg să închirieze și să pună la dispoziție prize de încărcare în încercarea de a învinge creșterea prețurilor și de a-și crește veniturile.

– Franța devine prima țară europeană care interzice reclamele pentru combustibili fosili

– Oamenii de știință au inventat o alternativă ieftină din aluminiu-sulf la bateriile cu litiu-ion Cercetătorii de la MIT au creat o nouă baterie fabricată din aluminiu și sulf. Aluminiul este al doilea cel mai abundent metal de pe planetă, după fier. Este, de asemenea, ieftin. Sulful este cel mai puțin costisitor element nemetalic.

– Navele cargo ar putea într-o zi să fie alimentate cu „frunze artificiale” care plutesc în larg. Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au proiectat dispozitive ușoare și flexibile care folosesc tehnologia solară pentru a transforma lumina în combustibil.

– Furnicile ar putea înlocui pesticidele dăunătoare și ar putea salva albinele, spun oamenii de știință. un nou studiu a descoperit că furnicile pot proteja culturile de daune la fel de bine ca și pesticidele dăunătoare, la costuri mai mici.

– Panourile solare colorate ar putea face arhitectura verde mai atractivă. Cercetătorii de la American Chemical Society au creat panouri solare care pot prezenta o gamă întreagă de culori, producând în același timp energie la fel de eficient ca și cele tradiționale.

– Energia comunitară este o soluție la creșterea uluitoare a facturilor la energie. În Sardinia, acest sistem i-a făcut pe cetățeni să producă propria lor energie regenerabilă și să împartă veniturile (energie și bani) în comunitate.

– Într-o demonstrație de solidaritate fără precedent, comunitățile din Amazon, ONG-urile și guvernele locale fac echipă pentru a proteja pădurea tropicală din Ecuador.

Denumită Platforma Amazoniană pentru Păduri, Climă și Bunăstare Umană, aceasta își propune să combată schimbările climatice și să protejeze ecosistemele critice și speciile amenințate, încorporând în același timp viziunea naționalităților indigene care trăiesc în regiune.

– Cercetătorii de la Laboratoarele Federale Elvețiene pentru Știința și Tehnologia Materialelor (EMPA) au dezvoltat o baterie de hârtie cu un întrerupător de apă care ar putea fi folosită pentru a alimenta electronice de unică folosință. Deoarece hârtia și zincul sunt biodegradabile, oamenii de știință cred că bateria ar putea ajuta la reducerea impactului asupra mediului al electronicelor de unică folosință.

– Cea mai rapidă navă electrică din lume va porni la Stockholm anul viitor, reducând impactul asupra mediului și timpul de navetă.

Candela P-12 este un „feribot zburător” de 30 de pasageri, care va atinge viteze de 30 de noduri. Se spune că nava este cea mai eficientă din punct de vedere energetic de până acum.

– În India, gheparzii au dispărut de peste jumătate de secol. În august 2022 însă, aceștia au fost readuși pe teritoriul Indiei. Este prima încercare de a muta un carnivor mare pe alt continent cu scopul de a-l reintroduce în sălbăticie.

– Marea Barieră de Corali din Australia dă cele mai bune semne de recuperare a coralilor din ultimii 36 de ani.

– O iguană considerată dispărută a fost „născută din nou” pe insula Galapagos, după aproape două secole de la dispariție

Iguana terestră din Insula Galapagos a fost văzută ultima dată pe Insula Santiago în urmă cu mai bine de 187 de ani. Ecologiștii au stabilit că reptilele au dispărut la nivel local. Acum trei ani, mii de creaturi au fost reintroduse pe insule – iar noi imagini dovedesc că șopârla se reproduce din nou.

– Canada a impus o nouă taxă pentru mașinile de lux, iahturile și avioanele private.

Povești pozitive de mediu din iulie 2022

– Aeroportul Tegel din Berlin va fi transformat într-o comunitate ecologică de 10.000 de persoane. Renovarea ambițioasă de 5 milioane mp „Tegel Projekt” va transforma aeroportul Tegel, dezafectat, într-o comunitate de 10.000 de persoane și 5.000 de apartamente, cu magazine, restaurante, școli și parcuri.

– Un acord la care au ajuns democrații din Senatul SUA ar fi cea mai ambițioasă acțiune întreprinsă vreodată de Statele Unite pentru a aborda încălzirea globală.

Proiectul de lege masiv, care revigorează acțiunile privind schimbările climatice, l-ar putea ajuta pe președintele Joe Biden să se apropie de angajamentul său de a reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

– Apărătorii mediului sărbătoresc o victorie „uriașă” pentru pădurea tropicală „unică” din Tasmania
Ecologiștii care au luat măsuri legale pentru a preveni o haldă de deșeuri toxice într-o zonă a pădurii tropicale Tarkine din Tasmania sărbătorește câștigul în instanță/

– Franța ar putea legaliza utilizarea uleiului de gătit drept combustibil pentru lupta împotriva crizei costului vieții. Utilizarea uleiului de gătit pentru a alimenta motoarele diesel a fost ilegală în Franța până în prezent.

– În timp ce urbaniștii se confruntă cu problema spațială a Rotterdamului, o companie, Wikkelboat, are o idee: case mici, plutitoare, făcute din carton. Protejate cu un strat impermeabil, aceste clădiri mici sunt izolate, durabile și au emisii scăzute ca urmare a producției.

– Facturile de energie din Marea Britanie vor scădea anul viitor datorită investițiilor record în surse regenerabile În iulie, guvernul a investit sume record în surse regenerabile cu capacitatea de a genera până la 11 gigawați de energie. Este suficient pentru a alimenta 12 milioane de case deodată.

– Compania de jucării de renume mondial Mattel a lansat o păpușă a renumitei antropoloage Jane Goodall. Este fabricată din plastic reciclat în proporție de 75%.

– „Bateriile cu nisip” ar putea fi o descoperire cheie în stocarea energiei solare și eoliene pe tot parcursul anului. Energia solară stocată în „baterii de nisip” ar putea ajuta finlandezii să treacă peste iarnă, mai ales după ce Rusia și-a oprit aprovizionarea cu gaz și electricitate.

Noua tehnologie a fost concepută de tinerii ingineri finlandezi Tommi Eronen și Markku Ylönen, fondatorii Polar Night Energy, dar ar putea fi folosită în întreaga lume.

– Fecalele de delfini joacă „un rol important” în a ajuta recifele de corali să supraviețuiască, spune un nou studiu. Acestea ar putea fi cheia pentru salvarea recifelor de corali din lume, potrivit unui nou studiu.

– Avioanele ar putea într-o zi să funcționeze cu bacterii. Bacteriile „streptomyces” creează o moleculă „explozivă” atunci când mănâncă zahăr, iar cercetătorii susțin că ar putea fi folosită drept combustibil alternativ pentru avioane.

– O echipă de cercetare de la universitățile din SUA și China spun că au descoperit o modalitate de a ajuta plantele să supraviețuiască căldurii extreme.

– Floarea soarelui și mangoul uscat sunt cheia supraviețuirii schimbărilor climatice în zona rurală din Zimbabwe.

– Elveția a investit 14 ani și 2 miliarde de euro construind o „baterie de apă”. Aceasta e capabilă să stocheze energie electrică echivalentă cu 400.000 de baterii de mașini electrice

Cu capacitatea de a stoca și genera cantități mari de energie hidroelectrică, bateria va juca un rol important în stabilizarea surselor de energie din Elveția și Europa.

Povești pozitive de mediu din iunie 2022

– Plantarea unui copac sequoia uriaș compensează amprenta de carbon a întregii vieți a unui om.
Editor Euronews Gree, Maeve Campbell, l-a întâlnit pe Henry Emson din „One Life, One Tree” pentru a planta un sequoia uriaș în mediul rural britanic.

– S-a lansat un tampon reutilizabil pentru a ajuta femeile să aibă menstruație fără deșeuri din plastic.

LastPad este un tampon menstrual reutilizabil care „nu face compromisuri în ceea ce privește confortul și protecția”. Vine în trei mărimi (de la prosoape pentru chiloți la tampoane pentru noapte) și este realizat din trei straturi.

– Creștinilor din districtul Oxford din Anglia li se cere să își asume un angajament foarte specific de a proteja mediul.

Episcopul de Oxford, Rt Revd Dr. Steven Croft, a aprobat recent o revizuire a liturghiei oficiale care include următorul text:

„Veți strădui să păstrați integritatea creației și să susțineți și să reînnoiți viața pământului? Cu ajutorul lui Dumnezeu o voi face.”

– Milioane de tone de plastic ajung în ocean în fiecare an, ucigând plante și animale. De aceea, companiile din întreaga lume au dezvoltat dispozitive noi pentru a ajuta la reducerea problemei plasticului oceanic.

Compania olandeză RanMarine a desfășurat mai multe drone acvatice numite WasteSharks care captează gunoiul și îl aduc înapoi pe uscat.

– Se credea că o specie de țestoasă a dispărut de mai bine de un secol, singurul exemplar cunoscut fiind descoperit în 1906. O femelă țestoasă singuratică a fost descoperită în 2019 pe insula Fernandina din Galapagos, oferind un indiciu că specia ar putea fi încă în viață.

Acum, oamenii de știință au demonstrat că cei doi indivizi sunt de fapt înrudiți, deschizând mistere suplimentare despre supraviețuirea speciei.

– În 2020, Leuven din Belgia a fost numită Capitală Europeană a Inovării. Orașul investit cu înțelepciune premiul de 1 milion de euro, străduindu-se să devină neutru în carbon până în 2050.

Leuven a devenit un paradis pentru ciclism și este singurul oraș din Belgia unde bicicletele sunt de fapt mijlocul de transport preferat. Datorită unui plan puternic de mobilitate ecologică, ciclismul a crescut cu 40%.

– În Langholm, Scoția, lângă Gretna Green, la granița cu Anglia, comunitatea a strâns 4,5 milioane de euro anul trecut. Au vrut să cumpere 2.100 de hectare de teren de la Ducele de Buccleuch, unul dintre cei mai puternici proprietari de terenuri din Marea Britanie.

Sătenii au avut succes și au văzut deja rezultate din protecția lor asupra acestui pământ. Acum strâng din nou fonduri pentru a dubla dimensiunea acestei preluări de teren de către comunitate.

– Cea mai mare fermă verticală din lume este construită în Marea Britanie și are dimensiunea a 96 de terenuri de tenis

– Papagalul Macaws Spix se poate întoarce în sălbăticie. Comerțul ilegal, vânătoarea și distrugerea habitatului său au dus la dispariția speciei din mediul sălbatic.

Un ONG german lucrează din greu pentru a crește o nouă populație de Macaws Spix, aducând numărul lor la 180 de indivizi sănătoși.

– Oamenii de știință „sunt uimiți” de iarbă de mare lungă de 180 km descoperită în largul Australiei.

Această iarbă de mare acoperă o suprafață de aproximativ trei ori mai mare decât Manhattan. A fost descoperită de oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Vest și de la Universitatea Flinders. Ei cred că a supraviețuit impactului schimbărilor climatice datorită unei trăsături speciale, se reproduce asexuat.

– Finlanda va deveni prima țară europeană care va atinge emisii zero dacă va îndeplini obiectivele climatice ambițioase adoptate de guvern. Țara vrea să facă un pas mai departe decât atât, devenind carbon negativ până în 2040.

Finlanda lucrează în prezent la un plan de îmbunătățire a emisiilor de carbon din sectorul de utilizare a terenurilor. De asemenea, are o mulțime de resurse naturale pe care se poate baza pentru a-și atinge obiectivul negativ de emisii de carbon.

Povești pozitive de mediu din mai 2022

– Situația dificilă a vaquitas, o specie endemică de marsuin, s-a înrăutățit doar în ultimii ani, dar oamenii de știință au câteva vești relativ bune despre acesta.

În ciuda faptului că mai trăiesc doar aproximativ 10 indivizi în Mexic, o echipă de biologi a descoperit că specia rămâne sănătoasă și poate supraviețui – atâta timp cât pescuitul ilegal în apele în care animalul trăiește se oprește.

– Toate clădirile publice din Europa ar putea fi dotate cu panouri solare. Comisia Europeană speră să demareze o lansare pe scară largă a energiei solare și să reconstruiască industria de producție solară din Europa.

Planul face parte din demersul de decuplare de la dependența de comubustibilii fosili din Rusia.

– Un scafandru spaniol a salvat o balenă cu cocoașă, lungă de 12 metri, care a fost prinsă într-o plasă de pescuit ilegală

– Prima operațiune „net-zero” din lume a fost efectuată în Marea Britanie, deschizând calea pentru practici mai durabile în domeniul sănătății.

Medicii de la Spitalul Solihull din West Midlands au efectuat o intervenție chirurgicală pentru cancer intestinal de cinci ore, care a fost complet neutră în carbon.

– Urina umană ar putea fi un îngrășământ eficient și mai puțin poluant pentru culturi Acest lucru ar putea suna dezgustător, dar oamenii de știință sunt destul de încrezători că această soluție naturală unică ar putea fi o alternativă bună la îngrășămintele chimice.

Povești pozitive de mediu din aprilie 2022

– Un bărbat care a câștigat la loterie își folosește câștigurile de 200 de milioane de euro pentru a crea o organizație de caritate pentru mediu

– Puii de leneș care sunt abandonați „învață din nou viața sălbatică” într-un centru special.

Centrul de reabilitare face o muncă uimitoare cu aceste mamifere și ajută populația să supraviețuiască, după ce numeroase animale sunt abandonate în Costa Rica.

– Energia solară poate fi stocată până la 18 ani

– Zurich, cel mai mare oraș din Elveția, își oprește rețeaua de gaze în zone extinse pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

– „Panourile solare de noapte” sunt capabile să genereze suficientă energie pentru a încărca un telefon. Acesta sunt special concepute pentru putea ajuta la rezolvarea problemelor actuale cu energia solară, prin generarea de energie odată ce soarele a apus.

Soluția permite colectarea de energie electrică de pe cerul nopții. Cercetările efectuate anul acesta confirmă acum că aceste panouri solare pe timp de noapte produc suficientă energie pentru a încărca un telefon mobil.

Povești pozitive de mediu din martie 2022

– Un miliardar american a transformat regiunea Patagonia din Chile într-o comoară națională.

Au mai rămas doar 1.500 de exemplare de cerb huemul andin, iar Parcul Național Cerro Castillo din Patagonia, Chile găzduiește multe dintre acestea.

Această regiune a fost protejată de miliardarul american Douglas Tompkins, de asemenea fondatorul The North Face, care și-a dedicat averea conservării.

– Energia solară și eoliană pot crește suficient pentru a limita încălzirea globală la 1,5 C, dacă rata medie de creștere de 20% pe 10 ani poate fi menținută până în 2030, potrivit unui nou raport.

– Un zgârie-nori din lemn din orașul Skelleftea este construit din peste 12.000 de metri cubi de lemn – și este capabil să capteze nouă milioane de kilograme de dioxid de carbon de-a lungul existenței sale.

– Mai mulți tigri folosiți la circ încep o nouă viață după 15 ani în care au stat într-un vagon de tren.

Acum, după o călătorie de 70 de ore, au ajuns la noua lor casă, LIONSROCK Big Cat Sanctuary din Africa de Sud.

– O nouă legislație inovatoare din Panama a acordat naturii „dreptul de a exista, de a persista și de a-și regenera ciclurile de viață. Înseamnă că parlamentul va trebui acum să ia în considerare impactul legilor și politicilor sale asupra naturii.

Miliardarul Mike Cannon-Brookes, al treilea cel mai bogat om din Australia, încearcă încearcă să cumpere trei dintre centralele pe cărbune ale țării. Scopul este de a face ceea ce guvernul nu vrea, și anume să le închidă și să le înlocuiască cu energie regenerabilă.

– În ceea ce Agenția ONU pentru Mediu a numit „cel mai important acord de mediu de la Acordul de la Paris”, oficialii guvernamentali au convenit să creeze primul tratat global privind poluarea cu plastic.

Detaliile pactului final, obligatoriu din punct de vedere juridic, sunt încă în curs de elaborare, dar ar putea avea efecte majore asupra întreprinderilor și economiilor din întreaga lume. Acesta urmează să fie finalizat până în 2024.

Povești pozitive de mediu din februarie 2022

– China pune la dispoziția locuitorilor primul oraș cu pădure verticală

Orașul din pădure va absorbi aproximativ 20 de tone de dioxid de carbon în fiecare an, în timp ce emite aproximativ 10 tone de oxigen.

– S-a dovedit că dacă eliminăm cojile de banană cu o lampă puternică, energia regenerabilă este generată instantaneu.

– Arnold Schwarzenegger a anunțat că vrea să „termine poluarea”.

Povești pozitive de mediu din ianuarie 2022

– Deși recifele de corali din întreaga lume au fost deteriorate de creșterea temperaturii mării, ceea ce a dus la albirea pe scară largă – se pare că aceste recife tropicale albe fantomatice par să rămână surse bogate de micronutrienți. Aceasta este o veste deosebit de bună pentru numeroasele comunități de coastă care se bazează pe recife pentru hrană.

Talinn, capitala Estoniei, urmează să fie Capitala Verde Europeană a anului 2023, datorită abordării sale inovatoare și moderne a durabilității.

– Elevii au proiectat o „casă plutitoare” pentru a salva oamenii de inundații. Proiectul este capabil să ofere adăpost timp de cel puțin șase săptămâni și ar putea fi folosit ca depozit pentru alimente, apă, medicamente și produse sanitare, ca parte a programelor de reziliență.

– Un mic pește mexican a fost salvat de la dispariție. Micul tequila splitfin a dispărut din sălbăticie în 2003, din cauza activității umane, dar datorită eforturilor centrelor de conservare, coloniile acestei mici specii de apă dulce înfloresc din nou.

– O companie combină inteligența artificială cu drone, ca o modalitate mai rapidă și mai ieftină de a combate defrișarea.

– Realizarea conferințelor virtuale sau hibride ar putea atenua semnificativ schimbările climatice
Am fost șocați să aflăm că (pre-pandemie) industria globală a conferințelor a produs la fel de multe emisii de gaze cu efect de seră ca Statele Unite. Este un sector foarte poluant, dar un studiu recent a constatat că trecerea la mai multe evenimente online și hibride ar putea aduce beneficii planetei.

– După ce s-au scufundat în apele de pe coasta tropicală a Tahiti, cercetătorii marini au descoperit unul dintre cele mai mari recife de corali găsite vreodată. Acesta pare a fi complet neafectat de activitatea umană.

Deși ocupă doar 0,1% din fundul oceanului, recifele de corali găzduiesc un sfert din toată viața marină.

– Motocicletele care funcționează cu energie solară s-au dovedit un instrument important pentru rangerii anti-braconaj din Africa de Sud, permițându-le să ajungă rapid în destinații îndepărtate unde au loc crimele împotriva animalelor sălbatice.

spot_img
Latest news
știri