6.7 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

Războiul din Ucraina a cauzat mediului daune în valoare de 51,45 miliarde de dolari.

Pagubele cauzate de război vor fi amortizate inclusiv cu bani pe care Kievul vrea să îi de la Rusia.

Conflictul a distrus suprafețe vaste de terenuri agricole, a ars păduri și a distrus parcuri naționale, scriu cei de la Politico. Daunele aduse instalațiilor industriale au cauzat o poluare puternică a aerului, a apei și a solului, expunând rezidenții la substanțe chimice toxice și la apă contaminată. Bombardarea regulată în jurul centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, înseamnă că riscul unui accident nuclear este încă mare. Numărul total de cazuri de daune aduse mediului depășește 2.300, a declarat ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strilets, pentru sursa citată. Ministerul său estimează costul total la 51,45 miliarde de dolari (48,33 miliarde de euro). Dintre acele cazuri documentate, 1.078 au fost deja predate agențiilor de aplicare a legii.

ONG -urile de mediu au intervenit în Ucraina

O serie de ONG-uri au intervenit, de asemenea, pentru a documenta impactul conflictului asupra mediului, cu scopul de a furniza date organizațiilor internaționale precum Programul Națiunilor Unite pentru Mediu pentru a le ajuta să prioritizeze inspecțiile sau să identifice zonele cu risc mai mare de poluare. Printre aceștia se numără PAX, o organizație pentru pace cu sediul în Țările de Jos, care lucrează cu Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR) pentru a înregistra și a verifica în mod independent incidentele de daune mediului în Ucraina. Până acum, a verificat 242 de astfel de cazuri. „Ne bazăm în principal pe ceea ce este documentat și pe ceea ce putem vedea”, a spus Wim Zwijnenburg, un lider al proiectului de dezarmare umanitară la PAX. Informațiile provin din rețelele sociale, conturile de media publice și imaginile din satelit și sunt apoi verificate independent. „Asta înseamnă, de asemenea, că, dacă nu este nimeni acolo care să o înregistreze… nu o vedem”, a spus el. „Este o țară atât de mare, așa că există lupte în atât de multe locații și, fără îndoială, ne lipsesc lucruri.” După încheierea conflictului, datele ar putea ajuta, de asemenea, la identificarea „ce este necesar în ceea ce privește curățarea, remedierea și restaurarea zonelor afectate”, a spus Zwijnenburg.

Kievul vrea să reconstruiască Ucraina cu bani de la Rusia

Între timp, Kievul susține că dosarul pe care îl construiește împotriva Moscovei va deveni o potențială sursă de finanțare pentru reconstrucția țării și readucerea sănătății peisajului și ecosistemelor sale afectate. De asemenea, profită de cuferele UE. Într-o mișcare menită să ajute țara să-și restabilize mediul în urma invaziei Rusiei, Ucraina a devenit în iunie prima țară din afara UE care a aderat la programul LIFE, instrumentul de finanțare al UE pentru mediu și climă. La începutul acestei luni, comisarul pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a anunțat o schemă de 7 milioane de euro – denumită Inițiativa Phoenix – pentru a ajuta orașele ucrainene să se reconstruiască mai ecologic și pentru a conecta orașele ucrainene cu omologii UE care pot împărtăși experiența privind atingerea neutralității

spot_img
Latest news
știri