13.3 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Dispariția unor arbori ar putea provoca un efect de domino asupra ecosistemelor

Pierderea unor specii de arbori nu va pune doar în pericol pădurile locale, ci va amenința ecosisteme întregi, arată cercetările, conform Science Alert.

În 2021, o evaluare globală intitulată State of the World’s Trees a constatat că o treime din toate speciile de copaci este la limita existenței.

Acest lucru înseamnă aproximativ 17.500 de specii de arbori unice care sunt pe cale de dispariție. Numărul este mai mult decât dublu față de numărul tuturor tetrapodelor amenințate (mamifere, păsări, amfibieni și reptile).

Unii copaci sunt atât de rari încât au doar un singur exemplar cunoscut, cum ar fi palmierul singuratic din Mauritius, Hyophorbe amaricaulis.

Într-un studiu ulterior din 2022, aceiași cercetători au emis un „avertisment pentru umanitate” cu privire la consecințele acestor pierderi. Acesta a fost susținut de alți 45 de oameni de știință din 20 de țări diferite.

Biologul conservator Malin Rivers de la Botanic Gardens Conservation International și colegii subliniază numeroasele efecte pe care aceste pierderi le vor avea asupra economiilor, mijloacelor de trai și alimentelor noastre.

Dispariția unor specii de arbori, efecte devastatoare

În țările în curs de dezvoltare, 880 de milioane de oameni se bazează pe lemn de foc pentru combustibil. De asemenea, 1,6 miliarde de oameni trăiesc pe o rază de 5 kilometri de o pădure, care îi oferă hrană și venituri.

În total, copacii contribuie cu aproximativ 1,3 trilioane de dolari anual la economia globală. Cu toate acestea, distrugem miliarde în fiecare an, eliberând suprafețe masive de pământ pentru agricultură și dezvoltare.

În plus, jumătate din toate animalele și plantele din lume se bazează pe habitate cu copaci.

„Pierderea habitatului este adesea pierderea copacilor. E elementul de bază atunci când ne uităm la preocupările legate de extincția animalelor, a declarat Rivers pentru Nature World News.

„Nu avem cum să avem grijă de toate celelalte animale de acolo dacă nu avem grijă de copaci”, a adăugat ea.

Ca și în cazul tuturor sistemelor vii, pierderea diversității face ca interconectivitatea să fie mai vulnerabilă.

Acest lucru se datorează faptului că o variație mai mică înseamnă mai puțină diversitate a răspunsului imunitar, a genelor și a răspunsurilor la condițiile de mediu. Prin urmare, sunt șanse mai mici de a supraviețui amenințărilor care lovesc rețeaua complexă de interacțiuni a vieții pe Pământ.

Unele specii de copaci oferă interacțiuni unice și nu pot fi înlocuite cu alte specii. De pildă, copacii cu sânge de dragon (Dracaena cinnabari), sunt rămași din Oligocen. Ei găzduiesc multe alte specii care sunt complet dependente de aceștia.

Dispariția unei singure specii poate provoca un efect de domino masiv la orice altă specie care interacționează cu ea.

Scăderi puternice în ultimele decenii

Speciile care se bazează pe pădurile noastre în scădere au scăzut deja cu aproximativ 53% din 1970. Drept urmare, mai multe păduri din întreaga lume dă semne de stres în creștere.

Copacii au legături cu solul, atmosfera și vremea de pe Terra. Ei curăță aerul, produc oxigen și favorizează precipitațiile. Pădurile stochează trei sferturi din apa dulce accesibilă din lume și mai mult de jumătate din dioxidul de carbon.

„Diversele păduri stochează mai mult carbon decât monoculturile”, a spus Rivers pentru The Guardian.

„Pierzând diversitatea copacilor, vom pierde și diversitatea în toate organismele: păsări, animale, ciuperci, microorganisme, insecte”, a mai spus ea.

Latest news
știri