Turcia: cea mai mare campanie de curăţare maritimă ar putea dura câțiva ani

Sursa foto: Digi 24
Sursa foto: Digi 24

Turcia şi-a intensificat eforturile de îndepărtare a mucilagiului marin care afectează Marea Marmara, într-o regiune industrială dens populată, relatează Xinhua. De asemenea, publicația mai precizează și că mucilagiul s-ar fi infiltrat şi în unele zone ale Mării Egee şi Mării Negre.

Conform oamenilor de știință, poluarea reprezintă principalul factor, explicându-se prin depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor urbane şi industriale netratate.

Alături de poluare, încălzirea globală este încă un motiv care a dus la formarea mucilagiului. Situația afectează și industria pescuitului, vânzările de pește scăzând considerabil, atât în Istanbul, cât și în alte zone de pe teritoriul Turciei.

Campania de curăţare maritimă se desfășoară în 77 de zone

Echipele de intervenţie au îndepărtat până în prezent 1.197 de metri cubi de mucilagiu marin, în cursul celei mai mari campanii de curăţare maritimă din istoria Turciei”, a declarat, duminică, ministrul Mediului şi Urbanismului, Murat Kurum.

Ministrul a adăugat și că operaţiunile de îndepărtare din mare a substanţei asemănătoare mucusului se desfăşoară în 77 zone, adăugând că mucilagiul marin colectat a fost expediat în vederea eliminării, precizează G4 Media.

În ceea ce privește autoritățile, acestea au declarat în cursul săptămânii trecute că este nevoie de un plan de acţiune pentru îndepărtarea substanţei. Mucilagiul acoperă o regiune extinsă a Mării Marmara, situată în nord-vestul Turciei. În zonă locuiesc peste 20 de milioane de persoane şi se află numeroase uzine.

Sursa foto: Digi 24

Ministrul Mediului din Turcia: ”Vreau să dau asigurări publicului că Marmara va fi din nou curată”

Mucilagiul marin ameninţă şi turismul, regiunea Mării Marmara fiind o importantă atracţie turistică. Operatorii de turism au raportat anulări ale rezervărilor pentru sezonul estival, mai arată sursa citată.

Un exemplu este Erdek, oraș turistic situat pe malurile sudice ale Mării Marmara.

Întâi a fost pandemia de coronavirus, iar acum este mucilagiul marin. Există anulări la hoteluri şi la închirierea reşedinţelor de vară din cauza acestei probleme”, a declarat pentru Xinhua Esra Atac, operatoare de turism din capitala Ankara. ”Cum poate un hotel să facă rezervări când ţărmul este plin de o substanţă urât mirositoare? Oamenii nu se pot scălda în aceste condiţii”, a adăugat ea.

Sursa foto