4.6 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Raport: Planeta riscă să se confunte cu o criză a apei potabile la nivel global

Deja jumătate din planeta are probleme cu aprovizionarea în ceea ce privește apa potabilă.

La nivel global, 2 miliarde de oameni (26% din populație) nu au apă potabilă sigură și 3,6 miliarde (46%) nu au acces la canalizare gestionată în condiții de siguranță, potrivit raportului, publicat de UNESCO în numele UN-Water și lansat la Conferința ONU 2023 privind apa de la New York. Între două și trei miliarde de oameni se confruntă cu deficit de apă timp de cel puțin o lună pe an, ceea ce prezintă riscuri grave pentru mijloacele de trai, în special prin securitatea alimentară și accesul la electricitate. Se estimează că populația urbană globală care se confruntă cu deficitul de apă se va dubla de la 930 de milioane în 2016 la 1,7–2,4 miliarde de oameni în 2050. Incidența tot mai mare a secetelor extreme și prelungite stresează, de asemenea, ecosistemele, cu consecințe grave atât pentru speciile de plante, cât și pentru animale. Raportul avertizează despre o criză globală a apei care se profilează și un „risc iminent” de penurie din cauza consumului excesiv și a schimbărilor climatice.

Suntem pe o cale periculoasă de supraconsum

Lumea „parcurge orbește pe o cale periculoasă” de „supraconsum și supradezvoltare vampirică”, se arată în raport. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că apa, „sângele vieții omenirii”, este drenată de „utilizarea nesustenabilă a apei, poluare și încălzirea globală necontrolată”. Raportul, publicat de ONU Water și Unesco, avertizează că apa potabilă va dispărea din cauza consumului excesiv și a poluării, în timp ce încălzirea globală va crește deficitul sezonier de apă atât în ​​zonele cu apă abundentă, cât și în cele deja tensionate. Richard Connor, autorul principal al raportului, a spus că aproximativ 10% din populația globală „trăiește în prezent în zone care prezintă stres hidric ridicat sau critic”.În raportul nostru, spunem că până la 3,5 miliarde de oameni trăiesc în condiții de stres hidric cel puțin o lună pe an”, a declarat el pentru BBC.

Jumătate din populația lumii se confruntă cu deficit

Potrivit celui mai recent raport al ONU privind clima, publicat luni de grupul de experți IPCC, „aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă în prezent cu deficit sever de apă pentru cel puțin o parte a anului”. „Incertitudinile sunt în creștere” când vine vorba de aprovizionarea globală cu apă, spune Connor. „Dacă nu o abordăm, cu siguranță va fi o criză globală”, a spus el. Subsecretarul general al ONU, Usha Rao Monari, care este gazda oficială a Conferinței ONU privind apa, a declarat pentru BBC că resursele ar trebui gestionate cu mai multă atenție în viitor. „Există suficientă apă pe planetă dacă o gestionăm mai eficient decât am gestionat-o în ultimele decenii”, a spus ea. Summitul, co-găzduit de guvernele din Tadjikistan și Țările de Jos, va reuni aproximativ 6.500 de participanți, inclusiv 100 de miniștri și o duzină de șefi de stat și de guvern.

spot_img
Latest news
știri