18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Poluarea cu microplastice crește înălțimea și stabilitatea spumei marine

Un nou studiu a constatat că poluarea cu microplastic afectează înălțimea și stabilitatea spumei marine.

Spuma marină joacă multe roluri în interacțiunile dinamice care au loc la nivelul suprafeței oceanelor lumii. Acum, oamenii de știință au exminat impactul pe care îl are poluarea cu microplastice asupra acesteia, potrivit Phys.

Cercetarea a fost publicată în Physics of Fluids și a fost făcută de către oamenii de știință de la ETH Zürich și The Ocean Cleanup, cu sediul în Noua Zeelandă.

„Microstratul de suprafață este prima zonă de contact dintre atmosferă și un corp de apă”, a spus autorul Peter Fischer.

„Toate schimburile de materiale, fie că sunt gaze, apă sau particule, trec prin microstratul de suprafață înainte de a fi distribuite mai adânc în coloana de apă sau în straturile superioare ale atmosferei prin evaporare și formarea norilor”, a mai zis el.

Fischer și colegii săi au conceput două simulări pentru munca lor:

  • o coloană umplută cu apă de mare injectată cu aer.
  • un canal de valuri la scară de laborator pentru a testa impactul înălțimii valurilor asupra spumei marine din microstratul de suprafață.

Folosind microplastice colectate din Pacificul de Nord de The Ocean Cleanup, împreună cu compuși naturali, echipa a testat efectele acestora asupra formării, stabilității și duratei spumei marine.

Poluarea cu microplastice crește înălțimea și stabilitatea spumei marine

Echipa a examinat îndeaproape interacțiunea dintre aer, apă și materiale în suspensie care afectează tensiunea superficială a apei. Au fost examinate inclusiv microplasticele și materialele active de suprafață care apar în mod natural. Cercetătorii au descoperit că adăugarea de microplastice a crescut înălțimea și stabilitatea spumei de mare. Impactul a fost mai mare în cazul valurilor mai mici.

Spuma mării are mai multe efecte pozitive asupra oceanului și climei. Spuma de mare face un schimb de aer și apă la suprafața oceanului. De asemenea, spuma mai strălucitoare reflectă lumina soarelui, scăzând potențial temperatura oceanului.

În studiile viitoare, echipa plănuiește să perfecționeze experimentele pentru a imita mai îndeaproape condițiile naturale și pentru a explora efectele biofilmelor și degradării fotochimice.

spot_img
Latest news
știri