2.7 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

VIDEO | Transformarea valurilor în energie. Metoda ingenioasă prin care o companie își instalează sistemele în tot mai multe țări | Provocare pentru stațiunile de pe litoralul românesc

Compania Eco Wave Power produce energie cu ajutorul puterii valurilor.

În 2014, Eco Wave Power a semnat un PPA (Power Purchase Agreement) de 5 MW de energie cu Guvernul Gibraltarului și Gibraltar Electricity Authority, conform unui mesaj publicat pe siteul companiei.

Construcția a fost cofinanțată de Fondul de Dezvoltare Regională al UE, precum și de grupuri de investiții private.

În mai 2016, EWP și Guvernul Gibraltarului au organizat o ceremonie oficială de deschidere a centralei electrice. Energia este produsă de puterea valurilor, iar centrala e construită în partea de est a Gibraltarului.

Un fost debarcader din cel de-al Doilea Război Mondial adăpostește 100 kW inițiali ai unei centrale electrice de 5 MW.

Proiectul EWP Gibraltar este primul proiect conectat la rețea. Acesta a reprezentat un pas semnificativ către comercializarea tehnologiei EWP. Aceasta se extinde în prezent și în alte țări.

Energie produsă de valuri, Cum funcționează

Structurile plutitoare albastre transformă valurile în electricitate. Acestea se deplasează în sus și în jos odată cu valurile. În acest mod se creează presiune.

Această presiune activează un motor hidraulic care este conectat la un generator electric. Energia curată pentru locuințe este astfel produsă.

Compania EcoWaves Power este fondată de Inna Braverman. Potrivit acesteia, soluția de producere a energiei este simplă și scalabilă

În loc de configurații complexe offshore, se folosesc structuri existente, digurile. Prin urmare, se reduc drastic costurile, iar energia curată devine mai accesibilă.

După ce 100 de case din Gibraltar au fost alimentate cu energia produsă de valuri, un astfel de sistem a fost realizat și în Israel, unde, la fel, a fost conectat la rețeaua electrică a țării.

În prezent, un nou sistem este instalat în portul Los Angeles, unde va asigura cu enrgie un număr de 15.000 de locuințe.

Un astfel de sistem, cu structuri plutitoare care să fie acționate de puterea valurilor, ar putea deservi cu siguranță și stațiunile de pe litoralul românesc.

Un avantaj în acest sens îl constituie și prezența digurilor, existende în majoritatea stațiunilor.

În acest fel, costurile cu energia ar putea fi mai reduse, iar tranziția energetică a României ar primi un plus prin aportul adus de energia valurilor.

spot_img
Latest news
știri