14.9 C
București
joi, 16 mai, 2024

Premieră în SUA! Energia eoliană și solară a generat mai multă electricitate decât cărbunele. Emisiile de conbustibili fosili au scăzut cu 5,6%

Energia produsă sin surse eoliene și solare a depășit pentru prima dată, în Statele Unite ale Americii, energia produsă de cărbune.

Energia eoliană și solară a generat mai multă electricitate decât cărbunele pentru prima dată în SUA, potrivit noilor date federale, conform Live Science.

Sursele eoliene și solare au produs cumulat 252 terawatt-oră în primele cinci luni ale anului 2023. Comparativ, producția de energie generată de cărbune a fost de 249 TWh, au dezvăluit datele de la U.S. Energy Information Administration (EIA) văzute de E&E News. Este pentru prima dată când energia regenerabilă a depășit cărbunele fără a include energia hidroelectrică.

Premiera este datorată scăderii continue a utilizării cărbunelui în SUA. Instalațiile de cărbune se închid și sunt înlocuite cu surse de energie regenerabilă și gaze naturale. La apogeul său în 2007, cărbunele a reprezentat 49,9% din producția de energie a SUA.

„Estimările noastre oficiale din Electric Power Monthly arată că generarea combinată de electricitate din eolian și solar a depășit generarea din cărbune în ianuarie, februarie și martie”, a declarat Chris Higginbotham, purtător de cuvânt al EIA pentru E&E News. „Datele noastre în timp real indică faptul că această tendință a continuat în aprilie și mai”, a adăugat el.

Energia eoliană și solară câtșigă teren. De ce vestea din SUA este una bună

Anul trecut, cererea de cărbune a început să crească, mai ales din cauza războiului din Ucraina și revenirii post-pandemie. Ambele au dus la creșterea prețurilor gazelor naturale. Cu toate acestea, iarna blândă, creșterea producției de gaze naturale și încetinirea creșterii economice globale au condus la scăderea prețurilor la gaze și a cererii ulterioare de cărbune, potrivit Băncii Mondiale.

SUA și-au oprit aproximativ 14 gigawați din capacitatea sa de cărbune. Asta reprezintă aproximativ 7% din capacitatea de cărbune – de la începutul anului 2022. Din aprilie 2022, emisiile de combustibili fosili din SUA au scăzut cu 5,6%, conform instrumentului de urmărire a emisiilor Carbon Monitor.

A apărut astfel o schimbare a atenției politicii energetice a SUA către mai multe surse de energie neutre din punct de vedere al carbonului. Acest lucru a dus la închiderea multor centrale pe cărbune din întreaga țară.

„Ne așteptăm ca Statele Unite să genereze mai puțină energie electrică din cărbune în acest an decât în orice an din acest secol”, a declarat Joe DeCarolis, administratorul EIA, într-o prognoză din mai.

„Pe măsură ce furnizorii de energie electrică generează mai multă energie electrică din surse regenerabile, vedem că energia electrică generată din cărbune va scădea în următorul an și jumătate”, a mai zis el.

Totuși, combustibilii fosili încă domină producția de energie din SUA. Gazul natural este în continuare cea mai mare sursă de energie din țară. El reprezintă aproximativ 39% din electricitatea SUA în 2022. Se preconizează că va scădea la 38% în acest an și la 37% în 2024.

spot_img
Latest news
știri